MADRID - Het Spaanse bouwconcern ACS zou bijna rond zijn met de Franse bouwer Bouygues over de doorverkoop van HBG. ACS kwam in bezit van HBG toen het op 19 april via een coup zijn branchegenoot Dragados overrompelde dat zelf net HBG had verworven.

Het gezaghebbende Spaanse zakenblad La Gaceta de los Negocios heeft gemeld dat de doorverkoop een kwestie van dagen zou zijn. ACS zou voor HBG zeker 756 miljoen euro willen vangen om zo een deel van de opgelopen schuld wegens de aankoop van Dragados in te lossen. ACS is niet geïnteresseerd in HBG, weten ingewijden.

Eerder al werd bekend dat het Duitse bouwconcern Hochtief AG het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam financieel zal steunen in geval Ballast ook het HBG-belang van 66 procent in de baggercombinatie, Ballast Ham Dredging, zou kopen. Daarmee zou een eind komen aan de onzekerheid over de toekomst van deze pas dit jaar beklonken baggercombinatie. Hochtief en Ballast Nedam zijn sterk onderling verbonden door het aandeel van 48 procent van Hochtief in Ballast Nedam.

Ballast Nedam

Ballast Nedam wil zekerheid over de toekomst van de baggercombi. Toen HBG in handen kwam van het Spaanse Dragados en Dragados vervolgens weer werd ingelijfd door zijn Spaanse concurrent ACS rees de twijfel bij Ballast Nedam. Die twijfels is aangewakkerd nu ACS leurt met HBG.

Het contract over de baggercombi tussen Ballast en HBG biedt de mogelijkheid dat een van beide partijen het gehele baggerbedrijf kan kopen, wanneer onzekerheid bestaat over de eigendomsstructuur van de andere partij. Volgens Ballast is dat het geval, HBG houdt vol van niet. Komen partijen er niet uit dan beslist de rechter.

Ballast noemt BHD "een goudklompje" en zegt het geld te bijeen te kunnen halen om het HBG-aandeel te verwerven. HBG moet vanaf de zijlijn toekijken en afwachten wat een nieuwe eigenaar met het bedrijf in petto heeft.

Dragados bood op 5 februari op HBG. Het kreeg een grote meerderheid van het aandelenpakket in handen. Op 19 april wilde het de nieuwe aanwinst op een vergadering in Madrid trots aan de eigen aandeelhouders presenteren, maar diezelfde dag kocht concurrent ACS zich in bij Dragados en stapte de Raad van Bestuur van Dragados grotendeels op. Een van de blijvers is bestuursvoorzitter C.J. Reigersman van HBG die zo te spreken was over de overeenkomende culturen tussen Dragados en zijn bedrijf.