Het overleg tussen de vakbonden en minister Blok over een cao voor rijksambtenaren is op niets uitgelopen. 

De bonden zien geen reële mogelijkheid meer om verder te praten omdat Blok in hun ogen de ambtenaren op geen enkele manier tegemoet wil komen. Blok is teleurgesteld dat de bonden zo snel hun conclusie trekken dat het overleg is vastgelopen.

Het uitgangspunt voor FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF was om goede afspraken te maken over de koopkracht en de werkzekerheid voor het overheidspersoneel. Ze wezen erop dat de vorige cao inmiddels al bijna 1.600 dagen verlopen is en dat de ambtenaren al die tijd geen loonsverhoging hebben gehad.

Blok heeft volgens de bonden aangegeven voorlopig niets te willen doen aan het herstel van de koopkracht. De minister zou willen wachten op de ontwikkeling van de pensioenpremie in 2016 en ook daarna slechts bereid zijn tot een kleine loonstijging, terwijl andere arbeidsvoorwaarden verslechteren.

Lastig

Volgens een woordvoerder van Blok waren juist vorige week nog een aantal discussiepunten met de bonden uit de wereld geholpen En daarmee was de weg vrijgemaakt voor het overleg. Beide partijen wisten dat het ''lastige gesprekken'' zouden worden.

De minister zette in op modernisering van de cao en afbouw van zaken die niet meer bij deze tijd passen zoals de ouderenregeling, aldus de woordvoerder. De ruimte voor loonsverhoging is niet erg groot. Blok ziet nog voldoende aanknopingspunten om verder te praten met de bonden, voegt hij eraan toe. ''De uitnodiging om te praten staat nog.''