Grotere belastingkortingen voor werknemers met lage inkomens kunnen ervoor zorgen dat meer mensen aan het werk gaan. 

Dat stelt de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Laura van Geest, zondag in een toelichting op een CPB-rapport met adviezen voor het arbeidsmarktbeleid.

''Loonsubsidie aan de onderkant van de arbeidsmarkt werkt'', zei Van Geest in het tv-programma Buitenhof. ''Het verschil tussen werken en niet werken moet lonen. Een arbeidskorting die is toegespitst op de kleine inkomens zou in dat verband kunnen helpen en voor meer werkgelegenheid kunnen zorgen.''

Het CPB laat in zijn rapport ook de nadelen zien van ideeën die vaak worden geopperd om banen te scheppen, zoals het beperken van de doorbetaling van loon bij ziekte van twee naar één jaar. Dat plan zou werkgevers opzadelen met een rekening van 800 miljoen euro en kost banen.

Inkomensongelijkheid

Lagere en kortere werkloosheidsuitkeringen zorgen naar verwachting wel voor meer werk, maar vergroten de inkomensongelijkheid.

Het CPB-advies hangt samen met het voornemen van de regering om via lagere lasten 100.000 nieuwe banen te creëren. Volgens Van Geest blijft het echter ''spannend'' of dat doel kan worden gehaald.

''Het blijft een cliffhanger'', zei ze over die ambitie. ''Het ligt erg aan de omvang van het belastingplan en hoe scherp de keuzes worden gemaakt. Enerzijds wil je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan, aan de andere kant vinden we een kleine inkomensongelijkheid ook belangrijk.''

FNV

Vakbond FNV is blij met het rapport en ziet het als een bevestiging om de campagne voor 'Echte Banen' door te zetten. Volgens de vakbond leidt nog meer flexibilisering tot een nog grotere tweedeling. "Een echte baan geeft zekerheid over je inkomen en daardoor zal er meer vertrouwen zijn om geld uit te geven. De Wet Werk en Zekerheid die 1 juli ingaat is erop gericht de Nederlandse arbeidsmarkt van een nieuw evenwicht te voorzien", aldus de FNV.

Minister Lodewijk Asscher

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) liet weten dat een loonkostensubsidie voor werknemers met een laag inkomen hem zeer aanspreekt. ''Ik neem dit dan ook mee in de discussie over de herziening van het belastingstelsel. Een hogere arbeidskorting voor de onderkant of een loonkostensubsidie voor lagere inkomens zorgt voor meer werkgelegenheid.''