De werkgevers hebben de afspraken die zijn gemaakt met de sociale partners in het sociaal akkoord over het terugdringen van de flexibilisering, nog niet goed begrepen. 

Dat zegt Gijs van Dijk, dagelijks bestuurder van vakcentrale FNV, donderdag tegen NU.nl.

"Er zijn wel afspraken gemaakt in het sociaal akkoord, maar die willen we terugzien in de afspraken binnen de sectoren. Er zijn nu nog te veel vormen van contracten waar wij niet blij mee zijn", zegt Van Dijk.

In het sociaal akkoord van april 2013 zijn tussen politiek, werkgever en werknemers afspraken gemaakt om de rechtspositie van werknemers beter te beschermen. Constructies die ten koste gaan van vaste banen, moeten zo veel mogelijk worden aangepakt.

Moeizaam

Op basis van dit akkoord is de Wet werk en zekerheid (Wwz) uitgewerkt, die gaat per 1 juli in. De geluiden van sommige werkgevers dat de Wwz juist zorgt voor onzekerheid, doet FNV-bestuurder Van Dijk af als "bangmakerij". 

"Er zijn afspraken gemaakt met het kabinet om de flexibilisering in Nederland terug te dringen. Nu zijn de werkgevers aan de beurt, zij hebben het nog niet begrepen."

Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat in een korte reactie weten de opmerking van de FNV niet te begrijpen. "Werkgevers, werknemers en kabinet hebben het sociaal akkoord samen afgesloten", aldus een woordvoerder.

De Dag van de Arbeid op 1 mei wil de vakbond aangrijpen om deze boodschap over te brengen. Van Dijk: "We willen de gemaakte afspraken over de flexibilisering terugzien aan de cao-onderhandelingstafel, dat gaat nu te moeizaam. Dat signaal willen we aan de werkgevers afgeven."