AMSTERDAM - De projectontwikkelaar AM heeft in de eerste helft van dit jaar 56 procent minder winst geboekt. De onderneming kreeg te maken met procedurele vertraging in de ontwikkeling van grote winkelcentra. Daarnaast werd geïnvesteerd in 'nieuwe landen' als Polen, Hongarije en Turkije, waar AM op termijn veel geld hoopt te verdienen.

Dat heeft AM woensdag bekendgemaakt. Het bedrijf had in augustus al gewaarschuwd voor een tegenvallende winstontwikkeling. Toch daalden de aandelen van AM woensdag met meer dan 3 procent in de ochtendhandel op de effectenbeurs in Amsterdam.

Nettowinst

De nettowinst van de onderneming kwam uit op 11 miljoen euro tegen 25 miljoen euro in de eerste helft van 2003. De omzet nam toe met 8 procent tot 516,5 miljoen euro, vooral door groei in de sector woning- en grondontwikkeling. Deze bedrijfsactiviteit is nu goed voor meer dan de helft van de omzet van AM.

Woningmarkt

De woningmarkt bleef zich beter ontwikkelen dan de economie in Nederland, aldus AM. In totaal verkocht de projectontwikkelaar in het eerste halfjaar 3156 woningen. Wel was de gemiddelde prijs van een woning lager en moest de onderneming enkele projecten wijzigen omdat die op een te hoog segment mikten.

In de kantorenmarkt bleef het kwakkelen. De opbrengsten daalden daar van 87 miljoen tot 26 miljoen euro. AM zegt zich nu te richten op 'maatwerkprojecten', maar waarschuwt voor een beperkt volume.

AM waagt zich niet aan een winstprognose voor geheel 2004 omdat procedurele vertragingen ook voor de tweede helft van dit jaar zijn voorzien. In augustus liet de directie weten de doelstelling van een groei van de winst per aandeel van 5 tot 10 procent niet te halen. AM spreekt nu van "een goed jaarresultaat".