TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, ontslaat de komende maanden 650 van de elfduizend vaste medewerkers.

Daarnaast verliezen dit jaar ongeveer 1.500 medewerkers met een tijdelijk contract hun baan. Bovendien worden de salarissen van zo'n 4.300 werknemers ''fors verlaagd''. Dat maakt het bedrijf woensdag bekend.

Directeur Zion Jongstra schrijft de ''ongekend zware maatregelen'' toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd.

''Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch'', stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen, werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.

Video: Massaontslag in thuiszorg

Tarief

De loonsverlagingen hebben betrekking op medewerkers die werkzaam zijn in plaatsen waar het door gemeenten geboden tarief veel lager ligt dan de loonkosten.

''TSN moet hier nu ruim 5 euro per gewerkt uur op toeleggen. Wij betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen'', aldus de directeur.

Verdwijnen

Jongstra voorziet dat er bij Nederlandse thuishulporganisaties in totaal nog ''tienduizenden'' banen verdwijnen de komende tijd. Bovendien staat de thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen acuut op het spel. TSN Thuishulp schrapte eerder dit jaar al enkele honderden banen via kleinere reorganisaties, eveneens als gevolg van de bezuinigingen.

De TSN-directeur wil dat Van Rijn direct ingrijpt. Zo zou de staatssecretaris gemeenten minimumtarieven kunnen opleggen en ze verbieden thuishulp te schrappen. ''En hij kan de gemeenten die het wél goed hebben geregeld tot voorbeeld stellen.''

Staatsecretaris

Van Rijn noemt de ontslagronde "ongelofelijk zuur voor de medewerkers". De staatssecretaris geeft aan dat het kabinet met gemeenten bezig is zoveel mogelijk banen te behouden voor de huishoudelijke hulp en ''een nieuwe markt voor persoonlijke dienstverlening'' te ontwikkelen. ''Bijvoorbeeld met de 190 miljoen euro die beschikbaar is voor de Huishoudelijke Hulp Toelage regeling. Daarbij is ook TSN betrokken'', aldus de bewindsman.

Dat TSN aangeeft dat er ontslagen dreigen in gemeenten waar geen huishoudelijke hulp wordt aangeboden, kan volgens Van Rijn ''echt niet het verhaal zijn''. Want: ''Elke gemeente moet een voorziening bieden voor mensen die het nodig hebben. Dus ik hoor graag van TSN over welke gemeenten zij het hebben''.

Funest kabinetsbeleid

Volgens vakbond FNV toont de ontslagronde bij TSN Thuiszorg aan dat het kabinetsbeleid "funest is voor de zorg en werkgelegenheid in die sector". 

De vakbond eist dat de staatssecretaris ingrijpt en dat hij en minister Schipper "stoppen met de goednieuwsshow over hun zorgbeleid". FNV benadrukt daarbij dat Van Rijn vorige week nog bekendmaakte dat de zorgverschuiving beheerst was verlopen.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk stelt dat het kabinet niet langer kan wegkijken. De bond belooft de komende tijd door te gaan met acties in de zorg.