Booking.com gaat stoppen met het opleggen van de laagsteprijsgarantie aan hotels in Europa. 

De hotelsite heeft daarover toezeggingen gedaan in Frankrijk, Italië en Zweden, en is van plan zijn beleid ook in andere landen aan te passen. De Nederlandse concurrentiewaakhond ACM reageert positief.

Hoteliers krijgen hierdoor de mogelijkheid om hun kamers op andere platforms voor lagere prijzen aan te bieden dan bij Booking.com, aldus de toezichthouder. Hierdoor ontstaat naar verwachting meer concurrentie tussen verschillende boekingssites. Consumenten krijgen door de toezeggingen meer keuzemogelijkheden.

Garantie via eigen sites

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt de toezeggingen van Booking.com niet ver genoeg gaan. De brancheorganisatie wil dat ook de hotels zelf via hun eigen websites de mogelijkheid krijgen een laagsteprijsgarantie te bieden.

KHN zegt er verbaasd over te zijn dat de mededingingsautoriteiten in Frankrijk, Italië en Zweden akkoord zijn gegaan met de voorstellen van de boekingssite en roept de Nederlandse toezichthouder ACM op de zaak nog eens goed te bestuderen.

Meerdere onderzoeken

In meerdere Europese landen liepen de laatste tijd onderzoeken naar de laagsteprijsgaranties van Booking.com. Ook de Europese Commissie was hierbij betrokken. In Duitsland kreeg de populaire site hierom onlangs ook op zijn kop van het Bundeskartellamt. De garanties waren volgens de Duitse toezichthouder alleen op het eerste gezicht in het voordeel van de consument. In werkelijkheid beknotten ze de concurrentie en daarmee de keuzevrijheid.

Booking.com zegt overigens in de nieuwe situatie nog steeds te streven naar de laagste prijzen. Mocht een consument een claim indienen dat hij op een ander onlinereisbureau een lagere prijs heeft gevonden, dan zal Booking.com een vergoeding betalen.