De Nederlandse economie zal dit jaar met 2 procent groeien, vooral dankzij aantrekkende binnenlandse bestedingen.

Dat verwacht het economisch bureau van ING. Het zou de sterkste toename sinds 2008 betreffen en een sterkere groei dan eerder voorzien.

Bedrijven voeren hun investeringen op, terwijl consumenten meer geld uitgeven. Dat stuwt de binnenlandse bestedingen.

Tegelijkertijd groeit de Nederlandse export dit jaar met ongeveer 4,5 procent. Ook de lagere eurokoers, de gedaalde olieprijs, en het herstel van de woningmarkt helpen de Nederlandse economie vooruit.

Investeringen

De investeringen van het bedrijfsleven en de overheid zullen dit jaar met bijna 6 procent toenemen, zo verwachten de ING-economen.

Consumenten geven in 2015 ruim 1 procent meer uit dan vorig jaar. Zij profiteren van de relatief kleine prijsstijgingen en de verbeterende arbeidsmarkt.  Bij veel huishoudens neemt de koopkracht toe.

De economische groei kan eventueel geremd worden door factoren als een Grexit,  een sterkere anti-Europese stemming in het Verenigd Koninkrijk, een stijgende olieprijs, of het terugvallen van de groei in China of de Verenigde Staten, aldus ING. Ook is op de langere termijn het effect van het ruime monetaire beleid van de ECB onzeker.

Het Centraal Planbureau (CPB) maakte in maart bekend voor dit jaar op een economische groei van 1,7 procent te rekenen. In 2016 zal het bruto binnenlands product (bbp) met 1,8 procent groeien, zo verwacht het planbureau.