In Duitsland en België zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. 

Het handelsakkoord Transatlantic Trade & Investment Partnership (kortweg: TTIP) waaraan nu wordt gewerkt, moet bestaande handelsbelemmeringen wegnemen tussen 's werelds grootste handelsblokken.

Maar volgens tegenstanders gaat het akkoord in tegen Europese normen en waarden.

Zo zouden sociale, consumenten- en milieubescherming in gevaar komen door het verdrag. TTIP moet de trans-Atlantische handel bevorderen.

Video: Duizenden Duitsers protesteren tegen TTIP

Demonstraties

In Duitsland is er op tweehonderd plekken gedemonstreerd. Volgens Duitse media waren alleen al in München vijftienduizend mensen op de been. In Stuttgart waren volgens de politie ongeveer duizend demonstranten. In Keulen waren dat er enkele honderden.

In de Belgische hoofdstad Brussel waren ongeveer tweeduizend mensen op de been. ''Met TTIP willen de VS en de EU een grote vrijhandelszone creëren die zou ontsnappen aan elke vorm van democratische controle'', zei de Belgische actievoerder Sebastien Franco.

Behalve in Duitsland en België zijn nog eens vijfhonderd demonstraties gepland in 44 andere landen. De protesten richten zich ook op de vergelijkbare verdragen CETA (EU-Canada) en TISA, waar meerdere landen over onderhandelen.

Handelsverdrag TTIP: de spookverhalen vs. de sprookjes

Dit moet u weten over het vrijhandelsverdrag EU-VS