De Griekse overheid heeft alle overgebleven geldreserves nodig om deze maand aan de salarisverplichtingen te voldoen.

Dit zeggen bronnen binnen het Griekse ministerie van Financiën tegenover persbureau Reuters.

De regering zou nog 2 miljard euro te besteden hebben. Dit gaat naar verluidt al op aan de salarissen en pensioenen van ambtenaren die tegen het einde van de maand betaald moeten worden.

Als er geen overeenkomst wordt gesloten met schuldeisers blijft er waarschijnlijk ook geen geld over om een lening van 1 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af te betalen.

In een officiële reactie ontkent het ministerie van Financiën dat de reserves nodig zijn om de salarissen te betalen.

Deze zaterdag overleggen beleidsmakers uit Griekenland met schuldeisers in Brussel vooruitlopend op een vergadering van de ministeries van Financiën uit de eurozone op 24 april in Riga. 

Energiedeal 

Volgens de Duitse krant Der Spiegel staat de Griekse regering op het punt een energiedeal met Rusland te tekenen. Als onderdeel van de overeenkomt zou de staatskas van Griekenland per direct worden gespekt met 5 miljard euro, waarmee de acute geldproblemen van de Grieken voorlopig zouden zijn opgelost.

De deal behelst een nieuwe pijpleiding waarmee Russisch gas via Turkije en Griekenland naar Europa moet stromen. Het bedrag van 5 miljard euro zou een voorschot zijn op de toekomstige winsten die Griekenland met de doorvoer van het gas zal behalen. De overeenkomst wordt naar verluidt komende week ondertekend.

Griekenland is momenteel in gespannen onderhandelingen met Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over het volgende deel van eerder beloofde leningen. Om aanspraak te kunnen maken op het steunpakket moet de Griekse regering verdere hervormingen en bezuinigingen doorvoeren.

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland