Veel politiemensen hebben forse kritiek op de korpsleiding.

Dat blijkt vrijdag uit talrijke berichten die op het interne computernetwerk van de politie zijn geplaatst.

In veel reacties wordt gemeld dat de korpsleiding partij zou kiezen voor de politiek in het lopende cao-conflict en niet voor de eigen mensen.

Ook de reorganisatie binnen de politie leidt tot veel ongenoegen. Sommige politiemensen vragen zich af of het niet tijd wordt dat de politieleiding opstapt.

''De geloofwaardigheid van de korpsleiding komt steeds sterker in het geding", schrijft een van hen. ''Ze zegt achter hun personeel te staan, maar dat blijkt niet uit de diverse feiten.''

Intimidatie

Hij somt op dat: ''al een intimidatiepoging'' van de korpsleiding plaatsvond om een sirene-actie ''te beïnvloeden''.

''Er werd tijdens acties bij de marathon van Rotterdam door een leidinggevende tot de belachelijke actie besloten om forensisch personeel (technische recherche, red.) in te zetten om de daders van deze onschuldige actie te achterhalen''. Demonstrerende agenten hadden een protesttekst op het parcours gezet.

Rechter

Doordat de korpsleiding ook besloot samen met de Staat naar de rechter te stappen om de cao-actie bij de cybertop in Den Haag tegen te houden, ''geven zij blijk telkens hun personeel in de steek te laten''.

Deze reactie vat vele andere reacties samen. Een greep daaruit: ''Onze korpsleiding staat niet achter ons, maar pal tegenover ons.'' Een ander: ''Door de Nationale Politie is de afstand korpsleiding en werkvloer te groot geworden, ze weten niet eens wat er op de werkvloer afspeelt.''

Opstappen

Verschillende politiemensen vragen zich openlijk af of de korpsleiding nog kan blijven: ''Wordt het niet eens tijd voor een motie van afkeuren betreffende korpsleiding en minister?'' Een ander: ''(...) massaal vertrouwen in Bouman opzeggen.'' ''Zij zijn geen politie, maar politiek', vindt weer een andere politieman.

De korpsleiding reageert dat het via intranet alle ruimte biedt aan medewerkers om hun standpunten en opvattingen kenbaar te maken. Ze begrijpt actie voor een betere cao en biedt daar ruimte toe.

''Wat betreft de impact van de cao-acties op de veiligheidstaken die aan de politie zijn opgedragen, heeft de korpsleiding een eigen verantwoordelijkheid. Die heeft haar ertoe bewogen om tegen één cao-actie een kort geding aan te spannen.''