De Griekse regering werkt onverminderd aan een akkoord met haar geldschieters en treft geen voorbereidingen voor een mogelijke wanbetaling op Griekse schulden. 

Dat stelde een woordvoerder van de regering maandag.

De woordvoerder reageerde op de Britse krant Financial Times, die eerder op de dag meldde dat Griekenland zich voorbereidt op een faillissement. De regering zou volgende maand willen afzien van afbetalingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), als er eind deze maand geen akkoord is met de andere eurolanden.

Dat akkoord is nodig om de uitbetaling van noodkredieten aan Griekenland te hervatten. Zonder nieuwe leningen komt de bodem van de Griekse schatkist snel in zicht.

Voorspoedig

"Griekenland bereidt zich niet voor op wanbetaling op zijn schulden en dat geldt ook voor zijn geldschieters", aldus de woordvoerder. "De onderhandelingen over een oplossing die voor alle partijen voordelig is lopen voorspoedig."

De eurolanden proberen al maanden een akkoord te sluiten over de verdere aanpak van de financiële problemen van Griekenland. De regering van premier Alexis Tsipras wil binnen de eurozone blijven, maar wenst zich niet te onderwerpen aan de eisen voor noodleningen waar haar voorgangers wel mee instemden.

Wanbetaling

Welke gevolgen een eventuele wanbetaling op Griekse schulden exact zou hebben is niet te voorspellen. Vast lijkt te staan dat de Europese Centrale Bank dan de noodsteun voor Griekse banken zou stoppen, waardoor Griekse banken de deuren zouden moeten sluiten.

Om te voorkomen dat al het geld het land uitstroomt, zouden de grenzen voor Grieks kapitaal moeten worden gesloten.