Marktplaats levert steeds vaker informatie van adverteerders aan gemeenten en sociale diensten die uitkeringsfraude onderzoeken. 

Dat meldt het KRO-NCRV programma De Monitor dat zondagavond aandacht aan dit onderwerp besteedt.

De verkoopwebsite geeft gemiddeld twintig keer per maand gegevens van verkopers door na verzoeken van de sociale dienst. Twee jaar geleden gebeurde dat nog gemiddeld vijftien keer per maand. Marktplaats zegt dat zij alleen gegevens verstrekken als dat wettelijk verplicht is. 

Marktplaats geeft aan alleen de advertentiehistorie door te geven en zegt geen informatie over de verkoop zelf door te spelen. "Wij geven geen inzage in daadwerkelijke transacties, wij weten dus niet of een geplaatste advertentie ook daadwerkelijk heeft geleid tot een transactie", aldus een woordvoerder van Marktplaats.

Lichte stijging

Het aantal verzoeken dat Marktplaats krijgt van uitkeringsinstanties stijgt, zeggen ze zelf. "We zien elk jaar een lichte stijging die met name wordt veroorzaakt doordat ambtenaren van gemeentes of sociale diensten die ons hebben gevonden, ons vaker benaderen."

De Monitor zegt gevallen te kennen van mensen van wie de uitkering is stopgezet of gekort vanwege ''onschuldige Marktplaatstransacties''.

Zo verdiende de verkoopster van enkele jonge raskatjes via Marktplaats 850 euro. Voor haar is het een hobby, maar de sociale dienst beschouwt het als handel. Omdat ze de inkomsten niet had doorgegeven, zou haar dat wegens uitkeringsfraude 80.000 euro kunnen gaan kosten.