WILMINGTON - De poging van Walter Hewlett om de fusie tussen de Amerikaanse computerconcerns Hewlett-Packard (HP) en Compaq via de rechter tegen te houden, is mislukt. Een rechtbank in de staat Delaware oordeelde dinsdag dat de zoon van HP-oprichter William Hewlett er niet in is geslaagd om zijn aantijgingen met bewijzen te staven.

Walter Hewlett beschuldigde de directie van HP ervan de Deutsche Bank, een grote aandeelhouder van het computerconcern, onder druk te hebben gezet om met de fusie in te stemmen. Verder zou HP beleggers ongunstige informatie over de financiële voordelen van de fusie hebben onthouden.

Hewlett was het enige lid van de raad van bestuur van HP dat tegen de fusie met Compaq was. HP legde 18 miljard dollar neer om Compaq in te lijven. Het belangrijkste bezwaar van de zoon van de medeoprichter was dat de samenvoeging ten koste zou gaan van de printeractiviteiten van Hewlett-Packard, waarin volgens hem meer toekomst zit dan in de pc-business.

Hewlett heeft het afgelopen halfjaar miljoenen besteed om aandeelhouders van HP onder andere via krantenadvertenties te mobiliseren tegen de fusie. Tevergeefs bleek onlangs; een krappe meerderheid van de aandeelhouders stemden er mee in.

Walter Hewlett heeft na de uitspraak gezegd dat hij niet in beroep gaat en volledig achter de fusie gaat staan. Hij heeft diegenen die hem de afgelopen zes maanden hebben gesteund aangespoord hun verzet te staken.

/ECONOMIETopvrouw Hewlett-Packard ontkent misleiding