De notitie van ING waarin staat dat honderden uitzendkrachten het veld moeten ruimen om een nieuwe wet de omzeilen, verwoordde niet de opvatting van de raad van bestuur van ING.

Dat stelde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag na de ministerraad.

Donderdag ontstond ophef over de notitie, die uitlekte via de Volkskrant, omdat de top van de bank wel een enorme salarisverhoging kreeg. Asscher reageerde woest, maar belde daarna pas met ING om het verhaal te checken.

In het telefoongesprek kreeg Asscher de garantie dat ING zich naar "letter en geest van de wet zal gedragen". De juistheid van de notitie werd niet betwist, maar verwoordde volgens Asscher niet de intentie van het bestuur van de bank.

Vergoeding

De Wet werk en zekerheid zorgt er per 1 juli voor dat werkgevers ook bij uitzendkrachten verplicht worden een transitievergoeding te betalen. Om dit te voorkomen zijn er werkgevers die voor die datum hun uitzendkrachten dumpen. 

Volgens Asscher heeft ING toegezegd dat mensen niet alleen vanwege deze wet zullen worden ontslagen. "We weten wel dat ING in een reorganisatie zit. Dat kunnen we niet vermijden. Maar we willen wel dat mensen netjes behandeld worden. Dat hebben ze toegezegd, maar het zal in de praktijk moeten blijken", aldus de minister.

ING gaat de onduidelijkheid die is ontstaan actief wegnemen, zo liet Asscher weten.