De Europese hoofdonderhandelaar die namens de Europese Unie de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS, kortweg TTIP, voert heeft een probleem als hij de kritiek en zorgen van het kabinet over het verdrag naast zich neerlegt.

"Als hij over de rode lijnen van Nederland heenstapt, dan hebben we een probleem, zegt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) vrijdag tegenover NU.nl.

Onderhandelaar Ignacio Garcia Bercero, uitte vrijdagochtend in het Financieel Dagblad stevige kritiek op EU-landen die zich kritisch uitlaten over TTIP.

"Als de leiders van de EU-landen willen dat de onderhandelingen slagen, moeten ze de politieke verantwoordelijkheid nemen en het publiek uitleggen hoe het zit", aldus Bercero tegen de krant.

Minister Ploumen wijst de kritiek van de Europese onderhandelaar van de hand. "Volgens mij vertellen wij prima hoe het zit. Waar het ons om gaat is dat we een goed akkoord willen hebben en tegelijkertijd willen we de zorgen die er zijn wegnemen."

Video: Interview Ploumen over TTIP

Chloorkip

Volgens Ploumen is het de taak van Bercero om de politieke punten van de EU-landen goed uit te onderhandelen en ervoor te zorgen dat de hij niet over de Nederlandse "rode lijnen" heenstapt.

Voor het kabinet is het belangrijk dat de voedselstandaarden en milieunormen intact blijven. Zo wil de minister voorkomen dat er Amerikaanse chloorkippen en hormoonvlees op de Europese markt komen.

Ook is Ploumen kritisch op het voorgestelde arbitragesysteem (ISDS) dat het mogelijk maakt dat buitenlandse investeerders nationale regeringen buiten de rechtbank om kunnen aanklagen.

Het derde belangrijke punt is dat het verdrag door de nationale parlementen van de EU-landen moet worden goedgekeurd. De Europese Commissie vindt een goedkeuring van het Europees parlement voldoende.

Hoewel Ploumen geen aanwijzingen heeft dat Bercero de Nederlandse rode lijnen naast zich neerlegt, is het belangrijk dat ze wel worden meegenomen in het onderhandelingsproces. 

Volgende week reist Ploumen naar de VS om de Amerikaanse onderhandelaar duidelijk te maken waar Nederland staat.

TTIP

De laatste weken is de discussie rondom TTIP opgelaaid. Vooral tegenstanders laten van zich horen, zij vrezen een inperking van in Europa geldende standaarden rondom voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn die vooral voor Amerikaanse multinationals gunstig uitpakken.

Ook is er veel ophef over de voorgenomen investeringsverdragen (ISDS in jargon). Zo'n verdrag geeft multinationals de kans om overheden aan te klagen als investeringen door veranderende wet- en regelgeving minder of helemaal niets meer waard worden. Daar komt geen nationale rechter aan te pas.

Werknemersorganisatie FNV vreest dat er door de komst van TTIP 600.000 banen in europa verloren gaan en dat het ten koste gaat van de gezondheid van werknemers. Het handelsverdrag zet de arbeidsvoorwaarden en lonen onder druk, zegt de FNV.

De regering is wel voorstander van de komst van het vrijhandelsverdrag, dat officieel het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) heet.

Lees ook: 'EU-leiders verschuilen zich in TTIP-debat achter Brussel'  | Dit moet u weten over het vrijhandelsverdrag EU-VS | Wat is een chloorkip precies?