Het is de vakbonden niet gelukt minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) via een kort geding te dwingen om meteen over te gaan tot uitbetalen van een vrijkomend geldbedrag aan rijksambtenaren. 

Maar de bonden denken er op basis van de uitspraak van de rechter wel snel uit te kunnen komen met de bewindsman.

Het geschil betreft het extra geld dat vrijkomt door de versobering van de pensioenregeling van de rijksambtenaren. Dat komt neer op een loonstijging van 0,8 procent.

Blok wil dat geld inzetten bij de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren. Maar de bonden eisten dat de minister onmiddellijk met het geld over de brug zou komen, met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar.

Onderhandelingstafel

De vordering van de bonden is vrijdag door de kortgedingrechter in Den Haag afgewezen. Naar het oordeel van de rechter moeten de partijen de zaak maar aan de onderhandelingstafel uitzoeken.

Wat FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand positief vindt, is dat de rechter heeft vastgesteld dat voor een besluit over het vrijkomende geld niet hoeft te worden gewacht op een akkoord over een nieuwe cao.

De rijksambtenaren zitten al vier jaar zonder nieuwe cao. De bonden voeren ook al maanden actie. Dat blijft tot nu toe wel beperkt tot het verzamelen en aanbieden van petities.

Een woordvoerster van Blok wijst op een uitnodiging uit januari om aan tafel te komen. De uitnodiging staat nog steeds, aldus de zegsvrouw.