In het debat over het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, kortweg TTIP, doen EU-leiders te weinig om uit te leggen hoe het zit.

Dat zegt de Europese hoofdonderhandelaar, Ignacio Garcia Bercero, in een vrijdag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad.

"Als de leiders van de EU-landen willen dat de onderhandelingen slagen, moeten ze de politieke verantwoordelijkheid nemen en het publiek uitleggen hoe het zit", aldus Bercero tegen de krant.

De laatste weken is de discussie rondom TTIP opgelaaid. Vooral tegenstanders laten van zich horen, zij vrezen een inperking van in Europa geldende standaarden rondom voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn die vooral voor Amerikaanse multinationals gunstig uitpakken.

Banen

Ook is er veel ophef over de voorgenomen investeringsverdragen (ISDS in jargon). Zo'n verdrag geeft multinationals de kans om overheden aan te klagen als investeringen door veranderende wet- en regelgeving minder of helemaal niets meer waard worden. Daar komt geen nationale rechter aan te pas.

Werknemersorganisatie FNV vreest dat er door de komst van TTIP 600.000 banen in europa verloren gaan en dat het ten koste gaat van de gezondheid van werknemers. Het handelsverdrag zet de arbeidsvoorwaarden en lonen onder druk, zegt de FNV.

Een uitlating waarvan hoofdonderhandelaar Bercero hoopt dat de politiek die ontzenuw. "Ik mag toch hopen dat de regering daarover in gesprek gaat met de bonden. Den Haag beschikt over alle informatie die daarvoor nodig is."

Dit moet u weten over het vrijhandelsverdrag EU-VS | Wat is een chloorkip precies?