
Ook Dijsselbloem erkent onderschatting commotie rond ABN
Dat zegt Dijsselbloem donderdag tijdens het debat over ABN Amro in de Tweede Kamer.
Dinsdagavond zei de president-commissaris van de bank tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer eveneens dat hij de onstane onrust na de voorgenomen loonsverhoging heeft onderschat.
Volgens de minister had de onrust ook te maken met onregelmatigheden bij een filiaal van ABN Amro in Dubai. Daarbij werden interne regels overtreden en moest het management opstappen.
Tekort
Dijsselbloem herhaalde in het debat dat hij vorig jaar de Kamer explicieter had "kunnen, en misschien moeten informeren". Dijsselbloem schreef dit deze week al in een brief aan de Kamer. "Ik ben daarin tekortgeschoten", geeft de minister nu ook mondeling toe.
Vorig jaar deelde hij de Kamer mee dat het besluit over de salarisverhoging in 2012 is genomen en dat de bestuurders hier voor 2012 en 2013 van af zagen. Hij ging er daarmee vanuit dat duidelijk was dat de verhoging in 2014 wel zou worden doorgevoerd.
Verdedigen
Dijsselbloem verdedigt donderdag zijn handelen omtrent de voorgenomen loonsverhoging. "Ik kan niet met terugwerkende kracht een wet veranderen of beslissingen van mijn voorganger (Jan Kees de Jager, red.) terugdraaien", zegt Dijsselbloem.
De bewindsman heeft vorig jaar wel overwogen om de raad van commissarissen weg te sturen omdat de slarissen werden verhoogd, maar zag hier uiteindelijk van af.
"Ik kan niet zeggen, met terugwerkende kracht ontneem ik u uw rechten. Het enige wat ik kon doen was het vertrouwen opzeggen in het bestuur. Dat heb ik niet gedaan, want het besluit is genomen met instemming van de Kamer." Het uitstel van de beursgang was volgens de minister geen drukmiddel voor de ABN Amro-top om de voorgenomen salarisverhoging in te trekken.
Ophef
Er is de laatste weken veel ophef rondom staatsbank ABN Amro. Het kabinet zou voor 1 april een beslissing nemen over de geplande beursgang.
Maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde dat moment uit nadat bekend werd gemaakt dat de top van de bank een loonsverhoging van 100.000 euro had ontvangen in 2014. Inmiddels hebben de bestuurders de salarisverhoging teruggestort.
Geen verhoging
Dijsselbloem zegt de Tweede Kamer toe dat zolang Staat ook maar één aandeel ABN Amro heeft, er geen loonsverhoging voor de top wordt doorgevoerd.
Het kabinet heeft altijd volgehouden dat de bank weer naar de beurs wordt gebracht. Dat gebeurt in delen en kan zodoende nog jaren duren. Dat het beursklimaat nu goed is en dat spoed bij de beursgang daarom is geboden, is volgens Dijsselbloem daarom puur speculatief.