
SP wil ook vaste salarissen van ABN Amro aanpakken
Zolang ABN Amro nog in staatshanden is, moet de politiek naast de bonussen ook de vaste salarissen van de bank aan banden leggen.
Dat laat SP-Kamerlid Arnold Merkies aan NU.nl weten.
"Als er maatschappelijk zo tegen de salarisverhoging wordt geprotesteerd, moeten we hier ook paal en perk aan stellen", zegt Merkies.
Er is de laatste weken veel ophef rondom staatsbank ABN Amro. Het kabinet zou voor 1 april een beslissing nemen over de geplande beursgang, maar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stelde dat moment uit nadat bekend werd gemaakt dat de top van de bank een loonsverhoging van 100.000 euro had ontvangen in 2014. Inmiddels hebben de bestuurders de salarisverhoging teruggestort.
Merkies: "Zodra ABN weer naar de beurs is gebracht, gelden de regels van de markt. Dan is een salaris van ruim 1,6 miljoen euro (voor Ralph Hamers van ING, red.) voor een bankbestuurder normaal. Dat moeten we ons wel realiseren."
Teleurstelling
Merkies realiseert zich dat hij hiervoor de steun van een regeringspartij nodig heeft om aan een Kamermeerderheid te komen. De VVD vindt dit een zaak voor de markt en bij de PvdA vindt de SP vooralsnog ook geen steun.
"De PvdA vind ik hierin een grote teleurstelling. De partij maakt zich altijd boos over hoge salarissen, maar als ik de partij hierop aanspreek zeggen ze: we hebben de strengste bonuswetgeving in Europa. Maar het gaat over vaste salarissen, in feite verleg je daarmee de discussie", aldus Merkies.
Aanscherpen
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer laat in een reactie weten zich juist ook sterk te maken voor een normale financiële sector met normale beloningen. De voorgenomen loonsverhoging bij de ABN-top en de loonsverhoging van ING-topman Hamers helpen daar niet bij, zegt de PvdA'er.
"Als er geen normalisering in het beloningsbeleid binnen de financiële sector plaatsvindt, zullen we kijken of we de bonuswetgeving moeten aanscherpen", aldus Nijboer. Vooralsnog wil hij kijken hoe zich dit verder ontwikkelt.
Coöperatief
Carola Schouten, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, wil kijken hoe zeggenschap en inspraak voor belanghebbenden van de bank in de organisatie verankerd kunnen worden. Haar partij pleit er daarom voor om ABN Amro in te richten als een coöperatieve onderneming waarin de klanten en werknemers de richting, dus ook het beloningsbeleid, van de bank bepalen.
"Na de beursgang heeft de politiek niets meer te zeggen over ABN Amro. Dit is het moment om ervoor te zorgen dat de bank in toekomst dienstbaar wordt voor de samenleving", aldus Schouten.
GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil met ABN een voorbeeld stellen voor de rest van de sector. "Het gaat niet alleen om de voorgenomen loonsverhoging van een ton, maar om de wereld die erachter schuil gaat. Bankbestuurders moeten zich verbonden voelen met de samenleving, niet met andere bankiers in de Londense City", aldus Klaver.
De Tweede Kamer debatteert donderdagochtend met Dijsselbloem over ABN Amro.
Eerder
- 03 apr 2015 om 13:23ABN vs Dijsselbloem, reconstructie van een straatgevecht
- 07 apr 2015 om 21:10President-commissaris ABN onderschatte onrust beloning
- 07 apr 2015 om 13:34Dijsselbloem erkent dat hij Kamer expliciet over ABN had moeten informeren
- 05 apr 2015 om 13:15Zijlstra wil terughoudendheid rond ABN Amro
- 04 apr 2015 om 11:55FNV wil terugdraaien salarisverhoging financiële topmannen afdwingen
- 03 apr 2015 om 09:10'Dijsselbloem kon meer doen tegen loonsverhoging ABN-top'
- 27 mrt 2015 om 09:04Dijsselbloem stelt verkoop ABN Amro uit