
President-commissaris ABN onderschatte onrust beloning
Dat zegt Rik van Slingelandt, voorzitter van de raad van commissarissen bij ABN Amro, dinsdagavond in de Tweede Kamer.
"De onrust in de samenleving hebben wij onderschat. Beloning is een gevoelig punt. Feitelijk hebben we de beloning over de hele linie gematigd. Ik betreur de commotie die is ontstaan", aldus Van Slingelandt.
De commissaris kwam op uitnodiging van oppositiepartijen SP, GroenLinks en CDA naar de Tweede Kamer. De partijen willen tijdens een hoorzitting uitleg over beloningen voor bestuurders bij financiële instellingen. De raad van commissarissen is bij ABN Amro verantwoordelijk voor de beloning van het bestuur en heeft zodoende de voorgenomen verhoging goedgekeurd.
Van Slingelandt ging ook in op het gesprek tussen de ABN-top en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vorig jaar maart over de beloning. Daarin zei de minister volgens Van Slingelandt dat hij het uitbetalen van de de voorgenomen loonsverhoging welliswaar onverstandig vindt, maar dat hij het juridisch zal verdedigen en er "geen speld tussen te krijgen was".
Goed betaald
Van Slingelandt zegt de gevoelens die leven in de maatschappij over de loonsverhoging te begrijpen, maar hij moet eveneens aan de belangen van ABN Amro denken.
"We moeten ervoor zorgen dat ABN Amro weer wordt opgebouwd en dat de Nederlandse belastingbetaler er niet meer voor hoeft te betalen. Dat doe je met een goede leiding", zegt Van Slingelandt. Capabele mensen moeten goed worden betaald, voegt hij toe.
Bij de reorganisatie is een deel van de ABN-top weggegaan. "Dat bouwen we nu weer op met jonge, nieuwe werknemers. Ook die mensen komen met een prijs", aldus Van Slingelandt.
Teruggestort
Inmiddels heeft de ABN-bestuurders het extra salaris teruggestort nadat er vanuit de maatschappij en politiek forse kritiek kwam. Minister Dijsselbloem had toen al aangekondigd de voorgenomen beursgang van staatsbank ABN Amro uit te stellen totdat de rust rondom en binnen de bank is teruggekeerd.
De bestuurders hebben sinds 2012 recht op een jaarlijkse loonsverhoging als compensatie voor het bonusverbod voor staatsgesteunde ondernemingen. In 2012 en 2013 heeft de ABN-top hier al vrijwillig van af gezien.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer met Dijsselbloem over onder andere de voorgenomen salarisverhoging.