BERLIJN - Duitsland kan zich opmaken voor de eerste grote stakingsacties in de metaalindustrie sinds zeven jaar. Leden van de machtige vakbond IG Metall in de regio's Berlijn/Brandenburg en Baden-Württemberg stemden dinsdag in overgrote meerderheid voor acties.

Meer dan 85 procent van de vakbondsleden in de regio Berlijn/Brandenburg zei 'ja' tegen het voeren van acties om de werkgevers te dwingen tot een hoger loonbod. In Baden-Württemberg werd zelfs een percentage van ruim 90 geturfd, zo maakte IG Metall bekend. Om de acties te kunnen voeren was minimaal 75 procent van de stemmen nodig.

De vakbond, die 2,8 miljoen leden telt, eist 4 procent meer loon, na aanvankelijk de onderhandelingen te zijn ingegaan met een looneis van 6,5 procent. De werkgevers willen niet verder gaan dan ,3 procent voor een periode van 13 maanden. Anderhalve week geleden liepen de onderhandelingen vast, waarna IG Metall besloot de actiebereidheid onder de leden te gaan peilen.

Moeizaam herstel

De stakingsacties kunnen het moeizame herstel van de Duitse economie verder frustreren. Voor de Duitse regering onder leiding van bondskanselier Schröder komen de acties dan ook uiterst ongelegen. Schröders kansen op herverkiezing slinken als Duitsland langdurig het toneel wordt van arbeidsonrust. De Duitsers gaan in september weer naar de stembus.