De meeste attracties in Nederland zijn met Pasen ongeveer net zo goed bezocht als vorig jaar. Bij een aantal parken en bedrijven was sprake van een stijging in vergelijking met vorig jaar. 

Dat was vooral te danken aan tweede paasdag. Omdat het weer toen wat tegenviel, kozen veel mensen voor een bezoek aan een attractie. Eerste paasdag, toen het op veel plaatsen zonnig was, gingen veel mensen naar het strand.

De Club van Elf, waar inmiddels de achttien grootste dagattractieparken uit Nederland bij zijn aangesloten, spreekt van een positieve start van het toeristenseizoen. Een van de grote uitschieters was de Heineken Experience. Het museum van de bierbrouwer trok 18 procent meer bezoekers dan vorig jaar tijdens Pasen.

IJsbeertweeling

Ook Ouwehands Dierenpark mag tevreden zijn. De ijsbeertweeling, die in november werd geboren en sinds een kleine twee maanden ook naar buiten mag, had een groot aandeel in de goede bezoekcijfers. Ouwehands Dierenpark trok 20 procent meer mensen dan vorig jaar. Ook avonturenpark Hellendoorn deed het aanzienlijk beter dan in 2014. Vooral de nieuwe zeeleeuwenshow was populair.

De dagattractiebedrijven die bij de Club van Elf aangesloten zijn, zijn de Apenheul, Slagharen, Toverland, Hellendoorn, Canal Company, Dierenpark Emmen, Dolfinarium Harderwijk, Duinrell, de Efteling, Heineken Experience, het Scheepvaartmuseum, de Keukenhof, Burgers' Zoo, Madame Tussauds, Madurodam, Ouwehands Dierenpark, het Rijksmuseum en Walibi.

Paasviering wereldwijd

Bezoekers aan de Keukenhof in Lisse op paasmaandag. © ANP
Een toerist maakt een selfie op de Keukenhof. © ANP
Een Pakistaanse politieman bewaakt een methodistische christelijke kerk in Quetta, waar zondag Pasen wordt gevierd. © AFP
De Britse koningin Elizabeth verlaat de Paasdienst in de St George's Chapel in Windsor, ten westen van Londen. © AFP
De Spaanse koning Felipe en zijn gezin wonen zoals ieder jaar de traditionele Mis van de Wederopstanding bij in Palma de Mallorca. © AFP
Een Grieks-orthodoxe pelgrim houdt een kruis gemaakt van palmtak vast in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. © AFP
Orthodoxe pelgrims uit Moldavië dragen palmtakken tijdens de paasprocessie in Jeruzalem. © AFP
Armeense priesters dragen palmtakken tijdens de processie in de Heilige Grafkerk in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. © AFP
Katholieke Irakezen zingen tijdens de paasmis in Arbil, de hoofdstad van de Koerdische autonome regio in Noord-Irak. © AFP
Een priester arriveert bij de paasmis in de kathedraal in Aleppo, die staat in het deel van de stad dat door de Syrische regering wordt gecontroleerd. © AFP
Een vrouw neemt deel aan de paasviering in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. © AFP
Een chimpansee in de dierentuin in de West-Franse stad La Fleche pakt een paasei uit. © AFP
Kinderen zoeken paaseieren onder de Eiffeltoren in de Franse hoofdstad Parijs. © AFP
In New York lopen mensen mee in de jaarlijkse 'Paasparade'. © AFP
Een jongetje maakt een selfie voorafgaand aan de processie in de Fillipijnse hoofdstad Manilla. © AFP
Leden van een Zuid-Afrikaanse kerk voltooien een ritueel voor Pasen. © AFP
In de Syrische stad Aleppo vond op zondag een grote Paasviering plaats. © AFP
In Venezuela werd als onderdeel van het 'verbranden van Judas' met Pasen een pop van de Amerikaanse president Barack Obama in brand gestoken.

Strand

De Nederlandse strandtenthouders kijken met gemengde gevoelens terug op Pasen. "Zondag was een topdag, en maandag was het triest", zegt Paul Zonneveld van de vereniging van strandtentexploitanten NVSN.

De temperatuur was zondag aangenaam en veel mensen trokken naar de kust. "Mensen bleven op sommige plaatsen ook lekker lang hangen", weet Zonneveld. 

De strandtenthouders kijken uit naar de komende week, als de temperatuur weer oploopt. Zowel in 2013 als 2014 was het voorseizoen voor de ondernemers aan de kust slecht. Twee jaar terug hield de winter lang aan en bleef de lentezon uit. Vorig jaar lag het niet aan een strenge winter, maar was het weer juist een beetje wisselvallig.

Toerisme

De totale toeristische sector deed het deze paasdagen iets minder goed bij de buitenlandse toeristen dan vorig jaar. Waar er in 2014 nog 900.000 buitenlandse toeristen Nederland bezochten, waren dat er dit jaar 850.000. Opvallend was de stijging van het aantal toeristen uit Rusland en China.

Ongeveer 500.000 Nederlanders gingen erop uit tijdens de paasdagen, waarvan ruim 300.000 in eigen land.

Op de snelwegen bleef het behoorlijk rustig. Alleen op de A1 stond een lange file. Tussen Kootwijk en Hoevelaken stond het verkeer over veertien kilometer stil.