In de naarstige zoektocht naar bondgenoten en kapitaal zal de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdag op bezoek gaan in Rusland. 

Griekenland wil met de Russen onder meer praten over de export van levensmiddelen.

Het bezoek aan Moskou volgt op een gesprek dat de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis maandag voert met de schatkistbewaarders van de VS en het gesprek dat hij eerder dit weekend in Washington had met IMF-directeur Christine Lagarde. 

In dat volgens Lagare "informele gesprek" deed Varoufakis de toezegging dat Griekenland aankomende week een lening van 450 miljoen euro van het IMF aflost. Donderdag loopt de termijn af waarop deze betaling binnen moet zijn. Mocht de aflossing voor het verstrijken van deze deadline binnen zijn, dan is dat voor Lagarde voldoende aanleiding om gesprekken tussen de schuldeisers en het land te hervatten.

Doordat de Grieken de toezichthouders van de EU en het IMF al maanden niet kunnen overtuigen van de wil om de economie verder te hervormen, lijkt een snelle deal met de eurolanden over hervatting van de financiële steun aan Athene niet vanzelfsprekend. Met de bodem van de schatkist in zicht, ziet het land zich genoodzaakt ook naar alternatieven op zoek te gaan.

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar…' Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland