
FNV wil terugdraaien salarisverhoging financiële topmannen afdwingen
Dat hoopt FNV Finance af te dwingen via een campagne, zo meldt de Volkskrant.
Daarnaast zal de vakbond naar alternatieven kijken als de top van onder meer ING en Nationale Nederlanden de salarisverhoging niet vrijwillig inlevert.
Een van de alternatieven is een beroep doen op de afgelopen week in werking getreden bankierseed. Deze is in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Wie de regels overtreedt, kan daar op worden aangesproken door de Stichting Tuchtrecht Banken.
FNV overweegt om bij dit tuchtcollege aan te kloppen, als het inleveren van de loonsverhoging niet in goed overleg plaatsvindt, aldus Carla Kiburg van FNV Finance.
De salarisverhogingen zouden namelijk indruisen tegen de gedragscode, bedoeld om het vertrouwen van klanten in de financiële sector te herstellen.
Ophef
De aangekondigde loonsverhogingen zorgden de afgelopen weken voor veel ophef. De topbestuurders van ABN AMRO hebben inmiddels aangegeven af te zien van de beloofde extra ton bovenop hun huidige salaris.
De vaste lonen van de ING-top zouden zowel relatief als absoluut nog meer toenemen. Topman Ralph Hamers krijgt meer dan 28 procent loonsverhoging, waarmee zijn basisvergoeding neerkomt op 1,63 miljoen euro in 2015.
Medebestuurders Patrick Flynn en Wilfried Nagel krijgen dit jaar afgelopen jaar 1,18 miljoen euro, ten opzichte van 772.000 euro in 2014.
Het stijgende loon in de top van de financiële sector is deels het gevolg van de recentelijke invoering van het bonusplafond. Sinds 7 februari van dit jaar mag de variabele beloning niet meer bedragen dan 20 procent van het vaste salaris.