NEW YORK - De effectenbeurs van New York doorbrak dinsdag de malaise die de zes voorgaande handelsdagen kenmerkte. Met als inspiratiebron een meevallende cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten klommen de koersen over een brede linie omhoog.

De Dow-Jonesindex leek zelfs even een geslaagde aanval te doen op de 10.000 punten, de grens waar het vrijdag doorheen zakte. Maar dat bleek aan het einde van de rit teveel van het goede. De industriële graadmeter steeg met 126,35 punten (1,29 procent) op ,22. De Nasdaq-index van voornamelijk technologiefondsen deelde mee in de vreugde en sloot 30,97 punten hoger (1,87 procent) op ,90.

Wall Street begon vlak, maar pakte meteen de stijgende lijn toen een half uur na opening de vertrouwensindex van de Amerikaanse onderzoeksinstelling Conference Board werd gepubliceerd. Daaruit bleek weliswaar dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument in april was gedaald, maar veel minder sterk dan verwacht.

Het eindresultaat was dat van de dertig hoofdfondsen in de Dow met koerswinst sloten. De grootste stijger was papierconcern International Paper, met een plus van 5,8 procent. De sterkste daler was Home Depot, de grootste doe-het-zelf-keten in de VS, met een min van 1,3 procent.

Micron Technology

Computer- en chipfondsen bleken over het algemeen gewild op Wall Street. Een uitzondering was Micron Technology. De Amerikaanse chipmaker zag zijn geplande overname van branchegenoot Hynix sneuvelen op plotselinge onwil van de directie van dit Zuid-Koreaanse concern. Micron zakte met ruim 10 procent.

Qwest

In de telecomhoek was er zelfs een plus van 1,4 procent voor het noodlijdende Qwest, de Amerikaanse partner van KPN. Het ontslag van bestuursvoorzitter Bernard Ebbers van telecombedrijf WorldCom viel bij beleggers in goede aarde. WorldCom, in juni 1999 nog goed voor een koers van 64,50 dollar, steeg met 5,5 procent tot 2,48 dollar.

Of de opleving van Wall Street enige duurzaamheid heeft, valt nog te bezien. Een New Yorkse handelaar toonde zich sceptisch. Hij sprak van een 'opluchtingsrally'. Van een omslag was volgens hem nog geen sprake.

Euro

De euro ging omlaag. De Europese munteenheid noteerde aan het einde van de handel 0,8997 tegen 0,9010 eerder op de dag.