Veel oppositiepartijen vinden dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) niet het maximale heeft gedaan om de salarisverhoging van een ton voor de top van ABN Amro te voorkomen.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Dijsselbloem kon, hoewel de Staat eigenaar is van de bank, niet voorkomen dat over 2014 de salarisverhoging voor zes bestuurders zou worden uitgekeerd. Pas toen de minister de beursgang van de bank uitstelde, zagen de bestuurders af van hun hogere beloning.

Dijsselbloem noemde vorige maand de salarisverhoging "moeilijk verdedigbaar", maar stelde ook dat het juridisch en bestuurlijk niet tegen te houden was. Donderdag stelde de minister dat hij niet meer had kunnen doen om de verhoging te blokkeren.

GroenLinks

"Als aandeelhouder kun je altijd zeggen: ik wil het niet", stelt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. Volgens hem had Dijsselbloem kunnen aangeven dat het onverstandig is in het licht van de aangekondigde beursgang.

"Hij had het erop aan kunnen laten komen. Ze hadden dan in theorie naar de rechter kunnen stappen, maar als ze dat doen dan weet je zeker dat je niet de juiste bestuurders in huis hebt."

D66

D66-Kamerlid Wouter Koolmees wijst erop dat Dijsselbloem eerder ook een bonus voor de bestuurders wist tegen te houden. 

"Wat me vooral verbaast is dat hij zei de verhoging moeilijk verdedigbaar te vinden. Nu blijkt dat hij het al een jaar wist. Waarom heb je er dan niks aan gedaan? Dat is niet goed voor de geloofwaardigheid", aldus de D66'er.

SP

Ook volgens SP-Kamerlid Arnold Merkies had Dijsselbloem als enige aandeelhouder hard met de vuist op tafel kunnen slaan. "Dijsselbloem had de Kamer vorig jaar ook kunnen melden dat hij boos was over de salarisverhoging."

De partijen vragen zich daarnaast af of de minister de Kamer wel juist heeft geïnformeerd. Op diverse momenten stelde Dijsselbloem vorig jaar dat de bestuurders geen salarisverhoging hadden gekregen in 2012 en 2013, maar hij zei niets over 2014.

Achteraf

Donderdag erkende hij dat hij de Kamer beter had kunnen informeren. "Achteraf gezien had ik nog harder moeten zeggen: let op, dat betekent dat hij vanaf nu van kracht is. Maar eigenlijk heb ik dat natuurlijk wel gezegd. Ik had verwacht dat de Kamer toen zou opspringen, maar dat gebeurde niet", aldus Dijsselbloem.

De oppositie neemt niet zomaar genoegen met deze uitleg. "Ik dacht: ben ik nou gek geworden?", aldus Koolmees. "Dit is wel heel erg impliciet informeren. Als hij gewoon duidelijk had gezegd dat de verhoging in 2014 wel door zou gaan was er geen misverstand geweest."

CDA

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat Dijsselbloem alle documenten, die geen staatsgeheimen zijn, openbaar moet maken zodat er in alle openbaarheid over gedebatteerd kan worden.

Over hoe de Kamer geïnformeerd is, laat Omtzigt zich niet uit. Hij wacht de antwoorden op de Kamervragen en het debat met Dijsselbloem volgende week af, voordat hij definitieve oordelen geeft over het handelen van Dijsselbloem en ABN Amro.