De Griekse regering verwacht op korte termijn een akkoord te kunnen bereiken met de andere eurolanden over de hervatting van de financiële steun aan het land.

Dat zei de Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis donderdag.

De Grieken leverden woensdagavond een nieuwe lijst met voorstellen voor economische hervormingen in bij de andere eurolanden.

Daarmee hoopt de regering een bedrag van ruim 7 miljard euro aan noodsteun veilig te stellen. Met die steun moet een bankroet van de Griekse staat worden voorkomen.

Een akkoord kan volgens de minister mogelijk volgende week al worden bereikt. Volgens de Britse krant Financial Times wordt er in Brussel echter op gerekend dat een akkoord op zich kan laten wachten tot de volgende Eurogroep-vergadering. De ministers van Financiën van de eurolanden komen op 24 april bijeen.

Overtuigen

Griekenland heeft nieuwe steun hard nodig. Het land kan de toezichthouders van de EU en het IMF al maanden niet overtuigen van zijn wil om de economie verder te hervormen en heeft daardoor sinds augustus geen geld meer ontvangen.

De bodem van de schatkist komt in zicht, terwijl op 9 april 450 miljoen euro moet worden terugbetaald aan het IMF.

Een woordvoerder van de regering zei donderdag dat er nog voldoende geld is voor de komende aflossing aan het IMF.

Dijsselbloem

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is nog voorzichtig over de voortgang van Griekenland bij het opstellen van hervormingsvoorstellen. Volgens de minister gaat het steeds beter en worden de voorstellen steeds gedetailleerder. ''Maar we zijn er nog lang niet. Dit heeft echt tijd nodig'', zei hij donderdag na de wekelijkse ministerraad.

Wat Dijsselbloem betreft werken de Grieken, het IMF, de Europese Commissie en de ECB hard door. ''Misschien kan het dan snel, maar ik ga me niet vastpinnen op een datum.'' De eerstvolgende vergadering van de eurogroep is gepland voor 24 april.

Dossier Griekenland