De kleine Duitse bank Landeskreditbank Baden-Württemberg spant een rechtszaak aan tegen de Europese Centrale Bank (ECB). De bank wil op die manier ontkomen aan toezicht door de ECB en weer onder Duits toezicht vallen.

Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal donderdag. 

Het toezicht over de 120 grootste banken in Europa ging in november 2014 van de lokale toezichthouders naar de ECB, waaronder ook het toezicht op de Landeskreditbank Baden-Württemberg.

De Duitse bank wil onder het toezicht van de Duitse financiële waakhond BaFin vallen, omdat het toezicht door de ECB gepaard zou gaan met hoge kosten door toenemende bureaucratie. Door deze hogere kosten zou de bank minder toekomen aan kredietverlening aan lokale families en ondernemingen.

Een woordvoerder van de ECB bevestigde tegenover Wall Street Journal dat de zaak aanhangig is gemaakt bij het Europese Hof van Justitie maar wilde verder geen commentaar geven.

De zorgen van L-Bank, zoals de bank ook wel genoemd wordt, komt overeen met die van andere Duitse lokale banken, die regelmatig stellen dat de ECB geen toezicht zou moeten houden over kleine instellingen die geen gevaar vormen voor het Europees financieel systeem.