De militaire vakbond AFMP verwerpt het eerste resultaat van de onderhandelingen met Defensie over een nieuwe cao. Onderdeel daarvan was een salarisverhoging van 0,8 procent.

De meeste leden van AFMP en Marver (marechaussee) vinden dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert met een ''serieuze loonsverhoging'' over de brug moet komen en hebben onvoldoende vertrouwen in het verdere onderhandelingsproces. Daarom zal de FNV-bond niet tekenen, kondigde voorzitter Anne-Marie Snels donderdag aan.

De ongeveer 58.000 defensiemedewerkers (42.000 militairen en 16.000 burgers) zitten al twee jaar zonder cao en hebben er sinds 2011 geen geld meer bijgekregen.

Begin vorige maand werden Defensie en de vakbonden het over de eerste punten eens. AFMP liet toen al weten niet enthousiast te zijn over het resultaat, ook omdat er volgens de bond onder medewerkers sprake is van een gebrek aan vertrouwen in de werkgever.

Sigaar

De AFMP noemt het loonbod een ''sigaar uit eigen doos en als enige inkomensontwikkeling absoluut onacceptabel''. De overgrote meerderheid van de leden is bereid actie te voeren voor een beter resultaat, aldus de bond.

De AFMP is een van de vier militaire vakbonden. Over ongeveer twee weken wordt het standpunt van de andere drie duidelijk. Als twee van de vier bonden akkoord gaan met het resultaat, kan Hennis met de onderhandelingen doorgaan als ze dat wil.

Jammer

De minister vindt het ''buitengewoon jammer'' dat de AFMP de uitkomst afwijst. ''Het was een eerste stapje op weg naar een allesomvattend akkoord. We zouden hierna gaan praten over verdere loonontwikkeling. Dus eerlijk gezegd begrijp ik de reactie niet helemaal'', zei Hennis voorafgaand aan de ministerraad.

Volgens haar weet de AFMP dat het niet bij de loonsverhoging van 0,8 procent zou blijven.

Video: Hennis: 'Jammer dat vakbond loonsverhoging afschiet'