SNS Reaal heeft in 2014 een nettoverlies geleden van 712 miljoen euro. Dit kwam vooral door afschrijvingen bij het verzekeringsonderdeel, dat in de loop van dit jaar wordt verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. 

Dat maakte de genationaliseerde bank en verzekeraar donderdag bekend.

SNS Reaal is na de nationalisatie begin 2013 opgesplitst in een bankgedeelte (SNS Bank) en een verzekeringsgedeelte (Vivat). De splitsing werd in 2014 bijna helemaal voltooid en zal naar verwachting dit jaar volledig worden afgerond.    

SNS Bank, dat voorlopig in handen van de overheid blijft, presteerde vorig jaar solide. Er werd een nettowinst van 151 miljoen euro behaald.

Die winst werd gedrukt door de eenmalige bijdrage aan de nationalisering van SNS Reaal en een afschrijving. Zonder eenmalige posten steeg de nettowinst met 31 miljoen euro ten opzichte van 2013, naar 294 miljoen euro.

De buffer van de bank, om eventuele financiële schokken op te vangen, is in 2014 ook gestegen ten opchte van 2013 en voldoet bovendien aan internationaal gestelde eisen.  

Nieuwe klanten

SNS Bank kreeg er vorig jaar per saldo 98.000 nieuwe klanten bij en wist zijn marktaandeel op het gebied van hypotheken te verdubbelen naar bijna 4 procent. De bank beheerde bijna 11 procent van de totale particuliere spaartegoeden in Nederland. 

De bank profiteert dit jaar naar verwachting van het economisch herstel, waardoor afschrijvingen op leningen ''geleidelijk'' kunnen dalen.

Simpele bank

SNS Bank mikt op een toekomst als een simpele bank voor consumenten. Dat zei de bestuursvoorzitter van het genationaliseerde financiële bedrijf, Gerard van Olphen, in een toelichting op de jaarcijfers.

Van Olphen pleit ervoor dat SNS de kans krijgt ''zijn dna'' als nutsbank terug te vinden. ''Met SNS heb je een bank die al bijna tweehonderd jaar die rol vervult. We zijn kort van het pad afgedwaald, maar het zou mooi zijn als we de ruimte krijgen om opnieuw een echte retailbank te worden. De toekomst zal het leren.''

De SNS-topman ging niet specifiek in op de discussie over de beloningen bij mede-staatsbank ABN AMRO. Hij gaf wel aan dat het bonusplafond bij SNS niet wordt gecompenseerd door bestuurders een hoger vast salaris te geven. Daarnaast zijn er over 2014 geen bonussen uitgekeerd aan bestuurders.

Profiteren

SNS lijkt te profiteren van de ophef rond ABN, via de toestroom van nieuwe klanten. Vorige week verwelkomde het bankbedrijf zo'n 2.000 nieuwe rekeninghouders. Daarvan koos ruim de helft voor ASN Bank, het dochterbedrijf van SNS dat zich als duurzame bank profileert.

De aanwas zou groter kunnen zijn als het in Nederland eenvoudiger was om van bank te wisselen, denkt Van Olphen. "Nu stappen relatief weinig mensen over, omdat het behoorlijk ingewikkeld is. Het zou net zo makkelijk moeten zijn als het wisselen van een telefoonaanbieder, maar het is met de invoering van IBAN alleen maar moeilijker geworden.''

Van Olphen wees er daarbij op dat alleen in Nederland de naam van de bank is opgenomen in het IBAN-nummer van een rekeninghouder.

Verzekeraar

Voor verzekeringsonderdeel Vivat was 2014 een moeilijk jaar. Door incidentele kosten eindigde het jaar met 605 miljoen euro in het rood. Gecorrigeerd voor eenmalige uitgaven zakte de nettowinst van het moederbedrijf van Reaal Verzekeringen en Zwitserleven met 37 procent naar 85 miljoen euro.

Op 16 februari kondigde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan dat Vivat voor 150 miljoen euro wordt verkocht aan het Chinese Angbang. De verkoop wordt naar verwachting in het derde kwartaal afgerond.

Voor Vivat blijven de marktomstandigheden moeilijk, verwacht SNS. In de eerste maanden van het jaar vielen de ontwikkelingen op de financiële markten mee, maar de lage rente blijft een probleem voor de verzekeraar.

Klachten

Aandelen- en obligatiehouders vinden dat zij de dupe zijn geworden van de overname van de bank door de overheid. De procedure zou te snel zijn gegaan. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg oordeelt op 9 april of de Nederlandse staat fouten heeft gemaakt.