De fastfoodketen McDonald's gaat met ingang van 1 juli de lonen van werknemers in de VS in de eigen restaurants met ruim 10 procent verhogen.

Dat melden Amerikaanse media woensdag.

De forse loonsverhoging komt onder druk van looneisen die in het hele land steeds luider naar voren worden gebracht.

Grote werkgevers zoals bijvoorbeeld Wal-Mart en Gap hebben dit jaar ook al met loonsverhogingen ingestemd om personeel aan zich te binden. De arbeidsmarkt wordt meer concurrerend door de opbloeiende economie.

De loonsverhoging is voor naar schatting 90.000 mensen die in restaurants werken van McDonald's zelf. Voor de werknemers bij franchisenemers van McDonald's gaat deze vlieger niet op. De grote meerderheid van de meer dan 14.000 McDonald's-vestigingen in de VS is een franchisezaak.

Vakantiegeld

Werknemers zouden gemiddeld meer dan 10 dollar per uur gaan verdienen. McDonald's gaat ook aan betaalde vrije tijd of vakantiegeld doen. Een werknemer die bijvoorbeeld een jaar lang twintig uur per week werkt, zou twintig uur betaalde vrije tijd krijgen.

De fastfoodgigant kampt met verkoopproblemen en wil met betere lonen werknemers lokken, motiveren en aan zich binden en bovendien het bedrijf een moderner imago geven.