Topman Ronald van Zetten vertrekt bij winkelketen Hema. Van Zetten vindt het, na twaalf jaar aan het roer te hebben gestaan, tijd om het stokje over te dragen. 

Dat maakte Hema woensdag bekend.

Van Zetten wordt per 13 april opgevolgd door Tjeerd Jegen. Deze Nederlander was tot voor kort directeur Australian Supermarkets and Petrol van Woolworths Australia.

Van Zetten, bestuursvoorzitter sinds 2003, blijft aan Hema verbonden als adviseur. In een verklaring zegt hij te vertrekken op een moment dat het bedrijf "op koers ligt na een moeilijk overgangsjaar".

De omzetontwikkeling laat volgens hem op dit moment tekenen van herstel zien ten opzichte van vorig jaar en ook het aantal transacties in de winkels is gestegen.

De Britse eigenaar van Hema, investeringsmaatschappij Lion Capital, zwaait Van Zetten uit onder dankzegging voor "zijn buitengewone bijdrage aan de ontwikkeling van Hema".

"Wij danken Ronald voor zijn leiderschap gedurende deze moeilijke periode en voor het leggen van de fundamenten voor toekomstige groei", aldus Lion Capital.

De nieuwe topman zegt in een verklaring uit te kijken naar het leveren van zijn bijdrage "aan een iconisch merk als Hema in Nederland".