LUXEMBURG/BRUSSEL - Vooral dankzij gestegen exporten is de economie van de twaalf eurolanden in het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Voor de Europese Unie als geheel is de toename van het bruto binnenlands product 0,6 procent, aldus de eerste schatting van bureau Eurostat dinsdag.

Op jaarbasis is de economie met 2 procent gegroeid in de eurolanden. De EU als geheel zit op 2,3 procent.

De consumentenbestedingen vielen wat tegen met een groei van 0,3 procent in de eurolanden. Eerder dit jaar was de toename op kwartaalbasis nog 0,6 procent. De export groeide met 3,7 procent, een forse verbetering in vergelijking met de 1,4 procent groei in de eerste drie maanden van dit jaar.

Laagste cijfer

De Nederlandse economie bungelt nog altijd onderaan het lijstje. Op kwartaalbasis is er een krimp van 0,2 procent en op jaarbasis een groei van slechts 1,1 procent, het laagste cijfer binnen de hele Unie.

De Belgische economie groeit juist steeds sneller en zat in het tweede kwartaal op 2,8 procent groei op jaarbasis. Ook veel nieuwe lidstaten kennen een flinke groei, maar die hebben lang niet allemaal cijfers over het afgelopen kwartaal ter beschikking.

Groeiraming

Ook dinsdag publiceerde de Europese Commissie de groeiraming voor dit en het volgend kwartaal. Beide periodes zal de economie tussen de 0,3 en 0,7 procent aantrekken.