Een meerderheid in de Tweede Kamer wil opheldering van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over berichtgeving van NRC Q dat hij vorig jaar de top van ABN Amro beloofd zou hebben de salarisverhoging te verdedigen. 

Dijsselbloem zou de toezegging vorig jaar maart hebben gedaan.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold moet de bewindsman ''helder aangeven wat hij in het voortraject heeft gedaan''. Ook SP-voorman Emile Roemer wil dat er duidelijkheid komt over de beloningskwestie. Jesse Klaver van GroenLinks: ''Als het klopt (...) dan heeft de minister de afgelopen dagen een schimmige rol gespeeld.''

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil snel een debat in de Tweede Kamer waarin helder wordt ''wat klopt en niet klopt''. Alle commotie die er nu is, is niet goed voor de beursgang, voegt hij eraan toe. Wel vindt hij het ''terecht'' dat die privatisering van de bank door Dijsselbloem is uitgesteld.

Onverdedigbaar

PvdA-leider Diederik Samsom verdenkt de Raad van Comissarissen (RvC), degenen die de loonsverhoging toekenden, ervan de brief aan NRC Q te hebben gelekt. De comissarissen proberen volgens Samsom zo "het onverdedigbare te verdedigen".

Of er een nieuwe raad moet komen, laat Samsom nog in het midden. "De RvC moet er nu aan werken de rust en het vertrouwen terug te laten keren bij de bank. Dan steun ik ze."

De PvdA-leider zei dat Dijsselbloem steeds heeft gezegd dat de salarisverhoging juridisch correct was, maar moreel gezien niet te begrijpen. De ABN-top neemt volgens Samsom op dit moment ''de verkeerde route en is niet constructief bezig''. Het vertrouwen is volgens hem ''verder weg dan ooit''.

Samsom wil dat de raad van commissarissen en de raad van bestuur zich richten op de toekomst en op de aanbevelingen van De Nederlandsche Bank. Wat Samsom betreft is de beursgang nu niet van de baan.