Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
griekenland schuldencrisis

'Nederland helpt bedrijven in Griekenland met belastingontwijking'

Nederland helpt bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen. 
Door ANP/NU.nl

Via brievenbusfirma's in ons land worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. Dat staat in een maandag gepubliceerde studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Zo liep de Griekse overheid volgens SOMO afgelopen twee jaar tenminste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold.

Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados.

Luxemburg

Volgens SOMO gebruiken veel buitenlandse investeerders in Griekenland een belastingroute via Nederland of Luxemburg.

Ongeveer 80 procent van de directe investeringen uit Nederland in het noodlijdende Zuid-Europese land loopt via brievenbusfirma’s, aldus de onderzoekers. Dit feit is volgens hen nog te veel onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

Kamervragen

SP-Kamerlid Arnold Merkies wil staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën hier dinsdag over spreken in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

''Als we Griekenland erop wijzen dat ze beter hun belasting moeten innen, dan kunnen we het niet maken om het tegelijkertijd mogelijk te maken dat multinationals daar geen belasting betalen'', zegt Merkies.

Ook GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver wil met Wiebes in debat over het rapport van SOMO. "Het is cynisch dat we enerzijds geld lenen aan Griekenland omdat het land in crisis verkeert en aan de andere kant belastingontwijking faciliteren waardoor de Griekse staat inkomsten misloopt."

Klaver wil dat Nederland alle belastingafspraken (ook wel rulings genoemd) uitwisselt die de Nederlandse Belastingdienst heeft gemaakt met bedrijven die in Griekenland actief zijn.

Wiebes

Griekenland kan zelf bedrijven aanpakken die misbruik maken van Europese regels om het betalen van dubbele belastingen te voorkomen. Athene kan informatie opvragen bij andere EU-landen, zoals Nederland, en indien nodig dan maatregelen treffen. Dat laat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën weten in reactie op het rapport.

Wiebes wil niet ingaan op de specifieke voorbeelden in het rapport. Hij zegt wel dat rentes die vanuit een ander EU-land naar Nederland vloeien in ons land niet worden belast op basis van een Europese richtlijn die betaling van dubbele belasting moet voorkomen.

Vermoedt een land dat daar misbruik van wordt gemaakt, dan zal Nederland alle informatie geven die nodig is om het misbruik tegen te gaan, aldus Wiebes. Op basis daarvan kan dat land besluiten bronheffing toe te passen. Daarnaast kan het land de aftrek van rente door bedrijven beperken.


Lees meer over:

GriekenlandBelastingontwijking en belastingontduiking

Aanbevolen artikelen