Het noodlijdende Griekenland zoekt steun bij Rusland. In Brussel wordt deze toenadering met argusogen bekeken.

Dat meldt de Duitse nieuwssite Spiegel Online zondag.

Volgens de site wil de Griekse overheid aan Moskou vragen of de gasprijs voor Griekse huishoudens omlaag kan.

Bovendien wil de regering van Alexis Tsipras proberen de export van onder meer vers fruit richting Rusland weer op gang te brengen. Sinds afgelopen zomer boycot Rusland een hele reeks producten uit de EU.

De Griekse minister van Energie Panagiotis Lafazanis en de voorzitter van het parlement Thanasis Petrakos zouden het verzoek maandag moeten indienen. De mannen zijn dan voor een tweedaags bezoek in Moskou.

Ze ontmoeten daar onder anderen de Russische minister van Energie Alexander Nowak en bestuursvoorzitter van Gazprom Alexej Miller.

Belangrijk

"Voor Griekenland is dit bezoek zeer belangrijk", zegt Petrakos tegen de Duitse nieuwssite. "We willen onze betrekkingen met Rusland in de energiesector aanhalen en hopen in ruil daarvoor aanzienlijke voordelen te krijgen."

Lafazanis vertegenwoordigt een extreemlinkse vleugel van regeringspartij Syriza. Hij wil dat Griekenland een eigen politiek programma doorvoert en niet toegeeft aan zijn internationale geldschieters.

Griekenland heeft snel geld nodig, omdat de staatskas bijna leeg is. Het land zou nog een bedrag van 7,2 miljard euro krijgen uit een eerder toegezegd en vervolgens verlengd hulppakket. Maar om daar aanspraak op te maken, moet het land zijn geldschieters nog wel overtuigen met hervormingsplannen.

Griekenland heeft afgelopen vrijdag een lijst met hervormingen ingediend. De maatregelen moeten Athene 3,5 miljard euro opleveren. 

Leningen

De Griekse premier Tsipras zal op 8 april zelf naar Moskou komen. Daarmee is een eerder gepland bezoek met een maand vervroegd. Kenners verwachten dat hij Rusland om leningen zal vragen. Tot nu toe heeft Tsipras dergelijke plannen tegengesproken.

Griekenland heeft onlangs wel voor het eerst toegegeven ook buiten de eurozone financiering te zoeken. Vicepremier Yannis Dragasakis is recentelijk teruggekeerd uit China. Dit voedt de geruchten dat het land op zoek is naar Chinese investeringen. 

Volgens bronnen zou Griekenland graag zien dat Rusland en China investeren in staatsbedrijven zoals de haven van Thessaloniki en Piraeus.

In Brussel zijn er zorgen over de toenaderingspoging van Griekenland, meldt Spiegel Online. De angst bestaat dat de Russische president Vladimir Poetin op deze manier de EU-lidstaten uiteen kan drijven en meer invloed op Zuid-Europa kan krijgen.

Dossier Griekenland