Zes leden van de raad van bestuur van ABN Amro doen afstand van hun omstreden salarisverhoging van 100.000 euro.

Dat maakt de bank zondag bekend.

"De afgelopen week is er grote maatschappelijke verontwaardiging ontstaan over de toekenning van deze toeslag op het vaste salaris. Wij begrijpen en betreuren de onrust die is ontstaan", aldus de topbestuurders. "De onrust is niet goed voor onze klanten, onze medewerkers en het algemeen vertrouwen in ABN Amro."

De topbestuurders benadrukken dat de eerder deze maand aangekondigde salarisverhoging niet onwettig is. De toekenning van de extra beloning voldoet aan de wet, is vastgelegd in een aandeelhoudersbesluit en is goedgekeurd door de toenmalige minister van Financiën. Het is ook gemeld aan de Tweede Kamer.

Rust

"Echter, nu onze beloning ter discussie staat en de toekomst van ABN Amro hieronder dreigt te gaan lijden, laten wij als altijd het belang van de bank en het algemeen belang voor gaan en zien wij af van de conversie. Wij hopen dat de rust nu terugkeert."

De top kreeg het extra salaris over 2014 ter compensatie voor het wegvallen van bonussen. Het gaat om een bedrag waar de bestuurders al sinds 2012 recht op hebben, maar waar zij in de afgelopen jaren van af hebben gezien. In 2012 werd een bonusverbod ingesteld voor banken die met staatssteun zijn geholpen.

De raad van bestuur heeft naar eigen zeggen zes jaar "met ziel en zaligheid" gewerkt aan de fusie en reorganisatie van "twee zwaar gehavende banken". De raad is na de nationalisatie van ABN Amro en Fortis Bank Nederland aangetrokken.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën reageert verheugd op de beslissing van zondag. Ook Kamerleden vinden het terecht dat de top van de beloning afziet.

Beursgang

De aankondiging van de salarisverhogingen leidde tot veel onrust. Afgelopen vrijdag stelde minister Dijsselbloem vanwege de ontstane onrust de verkoop van ABN Amro uit.

Het was de bedoeling dat de minister voor 1 april een besluit zou nemen over de beursgang van de bank. Maar hij wil eerst dat de rust en het vertrouwen rond de bank terugkeren, voordat hij een beslissing neemt.

Dijsselbloem sprak eerder zijn afkeuring over de verhogingen uit, maar stelde er ook niets aan te kunnen veranderen. In een reactie zei de bewindsman dat ABN Amro-topman Gerrit Zalm ervoor moet zorgen dat zijn bank niet meer aanleiding geeft tot controverse in de maatschappij.

Politiek Den Haag reageert positief op besluit ABN-top

Dijsselbloem stelt verkoop ABN Amro uit | Ontsteltenis over salarisverhoging ABN Amro en ING