De Tweede Kamer begrijpt het besluit van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om de beursgang van ABN Amro uit te stellen.

Dat lieten PvdA, CDA, SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vrijdag in een reactie weten.

Dijsselbloem maakte eerder op de dag bekend dat hij wil wachten met de beursgang van ABN Amro, omdat de Tweede Kamer vragen heeft gesteld over de vorige week aangekondigde loonsverhoging van de top.

PvdA

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer noemt het uitstel terecht. "Een ABN Amro op eigen benen moeten we kunnen vertrouwen. Dat gaat duidelijk niet vanzelf. Terwijl medewerkers worden ontslagen en ondernemers moeilijk krediet krijgen, stelt de top het eigen financieel gewin voorop", zegt Nijboer.

Volgens hem heeft de top van de bank lak aan de maatschappij, haar werknemers en brengt de bank hiermee in diskrediet.

"De top van de bank voldoet niet aan de nieuwe, sobere en dienstbare cultuur die noodzakelijk is voor een gezonde financiële sector. Voor de PvdA is uitstel van het besluit om ABN af te stoten daarmee onvermijdelijk geworden.''

CDA

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het uitstel een zeer groot besluit en wil onmiddellijk antwoord van Dijsselbloem over op de Kamervragen over de salarisverhogingen

"Nu Dijsselbloem die vragen aanwijst als reden voor uitstel, moet er onmiddellijk opheldering komen over de vraag of het het mocht en wie er toestemming heeft gegeven. Dat geldt ook voor de aandeelhouder, de Staat", aldus Omtzigt.

D66

Ook Wouter Koolmees van D66 begrijpt het besluit. "Er was zoveel kritiek en morele verontwaardiging in de Tweede Kamer, dan is het goed daar eerst een debat over te voeren. Ik weet alleen niet wat de consequenties zijn van dit uitstel. Wat is het tijdpad dat de minister nu voor ogen heeft voor de beursgang?" 

Koolmees noemt het een duidelijk signaal van zowel de Kamer als van Dijsselbloem dat er een hoop onrust is over de salarisverhogingen. "Daar zijn ook veel juridische vragen over gesteld. Die moeten eerst beantwoord worden voor we verdere stappen zetten.''

SP

De SP, de grootste oppositiepartij in de Kamer, noemt het goed dat er nu geen beslissing wordt doorgedrukt, terwijl er nog zo veel vragen leven over ABN.

"Het bestuur en de raad van commissarissen lijken niet te beseffen welke maatschappelijke rol de bank speelt. Dat roept opnieuw de vraag op waarom de bank überhaupt naar de markt zou moeten. Wat ons betreft komt van uitstel afstel", zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies.

ChristenUnie

De ChristenUnie, een belangrijke samenwerkingspartner voor de regering in de Eeste Kamer, vindt het besluit van Dijsselbloem eveneens verstandig. 

"Het is goed om deze zaak eerst rustig verder te bespreken met de minister voor we over het hele traject richting beursgang gaan beslissen", zegt ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten.

GroenLinks

Ook GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver noemt het uitstel goed. ''Het was zeer de vraag of de overheid het belastinggeld dat ze in de bank gestopt had zou terugkrijgen. Ik ben blij dat er nu geen haast gemaakt wordt. Nu de verkoop uitgesteld is verwachten wij dat Dijsselbloem zijn rol als aandeelhouder activistischer gaat invullen. Dat is hij de belastingbetaler verschuldigd", akdus Klaver.

ABN

ABN Amro laat zelf in een reactie weten dat het heeft kennis genomen van het besluit. "Dat is aan hem (Dijsselbloem, red.). Wij wachten verder af'', zei een woordvoerder desgevraagd.

De woordvoerder herhaalde dat ABN Amro klaar is voor een verzelfstandiging, maar benadrukte dat Dijsselbloem de timing bepaalt. ''De minister is in de lead. Als hij zegt dat we gaan, dan gaan we. En anders niet", aldus de woordvoerder.