ROME/MILAAN - De noodlijdende Italiaanse staatsluchtvaartmaatschappij Alitalia wil 5000 van de ongeveer 22.000 arbeidsplaatsen schrappen. Dat meldden Italiaanse media maandagavond. Ansa baseerde zich op vertegenwoordigers van vakbonden, die maandagavond nog onderhandelden met de directie.

Alitalia wil ongeveer 3500 banen schrappen bij het grondpersoneel, 1050 bij het cabinepersoneel en 450 onder de piloten. De maatschappij wil uiterlijk op 15 september een akkoord hebben bereikt met de bonden.

Als dat lukt, kan de maatschappij gebruikmaken van een overbruggingskrediet van 400 miljoen euro van de regering waarmee het bedrijf tot eind maart volgend jaar kan blijven draaien. De regering herhaalde zondag nog eens dat Alitalia faillissement zal moeten aanvragen als er geen overeenstemming met de bonden komt. In het eerste kwartaal boekten de Italianen een verlies van 330 miljoen euro.

De maatschappij is van plan zich te splitsen in Alitalia Fly voor de vervoersactiviteiten en Alitalia Service voor de dienstverlening aan de grond. Boven deze twee ondernemingen komt een houdstermaatschappij.