Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt de verkoop van staatsbank ABN Amro uit. De minister heeft dat vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Reden voor het uitstel is de onrust rond de salarisverhogingen aan de top van ABN Amro.

De Tweede Kamer was daar deze week laaiend over. Dijsselbloem noemde de verhogingen ook slecht te begrijpen en een verkeerd signaal, maar zei erbij dat hij er niks tegen kan doen.

Dijsselbloem schrijft de Kamer nu dat hij het besluit over verkoop van ABN uitstelt in het licht van de reacties en vragen die Kamerleden hem over de salarisverhogingen hebben gesteld.

Rust

Hij had de Kamer eerder gemeld dat het kabinet voor 1 april een besluit wilde nemen over een beursgang van ABN Amro. Het principebesluit om de bank weer van de hand te doen was in augustus 2013 al genomen.

In een reactie liet de bewindsman weten dat ABN Amro-topman Gerrit Zalm moet zorgen dat zijn bank niet meer aanleiding geeft tot controverse in de maatschappij.

Ook moet volgens hem eerst de "rust en vertrouwen'' rond de bank terugkomen. Daarrna kan het kabinet een besluit nemen over de beursgang van de staatsbank. In de Kamer heerst begrip over het besluit tot uitstel.

Video: 'Rust en vertrouwen ABN moet eerst terugkomen'

Ton

Vorige week maakte de bank bekend dat de zeven topbestuurders een ton extra salaris ontvangen. Alleen bestuursvoorzitter Gerrit Zalm kreeg geen loonsverhoging. Het gaat om een bedrag waar de bestuurders sinds 2012 recht op hebben. De Tweede Kamer en de toenmalige minister van Financiën Jan Kees de Jager stemden daarmee in. 

Ook ING, dat net zijn staatssteun heeft terugbetaald, maakte vorige week bekend dat de bestuursleden een forse loonsverhoging tegemoet kunnen zien. Het kabinet, Tweede Kamerleden en vakbonden reageerden verbolgen op de deze berichten.

Kamer begrijpt uitstel beursgang ABN Amro