De Griekse premier Alexis Tsipras is maandag op bezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij zei tegen Griekse media dat de twee leiders eindelijk ontspannen kunnen praten en niet onder druk staan van allerlei onderhandelingen.

Tsipras heeft lang gewacht met 'het ontspannen gesprek' met de voornaamste geldschieter van zijn land. Hij werd 26 januari premier dankzij de verkiezingsoverwinning van zijn linkse partijencoalitie Syriza. Hij ging destijds snel naar Europese hoofdsteden, maar liet Berlijn links liggen.

De winst van Syriza was vooral te danken aan de belofte op te houden met bezuinigen en te breken met het beleid dat de geldschieters voorschreven. Maar die eisen dat de nieuwe regering in Athene blijft hervormen.

Tsipras gaat Merkel daarom uiteenzetten hoe hij aan die eis wil voldoen. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zit Tsipras' regering over twee weken zonder geld.

Ruzie

Hij had in de marge van de Europese top in Brussel in de nacht van donderdag op vrijdag al een ernstig gesprek met Merkel. De twee regeringsleiders leken, net zoals eerder hun ministers van Financiën, de laatste tijd steeds heviger ruzie te krijgen. Het zou de bedoeling zijn maandag de schade te herstellen.

Athene had daarvoor de minister van Buitenlandse Zaken, Nikos Kotzias, alvast vooruit gestuurd. Hij sprak zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier zondagavond.

Steinmeier zei ''dat we niet mogen toelaten dat problemen die we gezamenlijk in Europa moeten oplossen, het fundament van de Duits-Griekse betrekkingen ondermijnen''. Tsipras wordt om 17.00 uur bij Merkel verwacht. Rond 18.15 staat een persconferentie op het programma.

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland