De Griekse regering haast zich met het opstellen van gedetailleerde hervormingsplannen.

Dat meldt de Britse krant The Sunday Times zondag. Zo probeert het land de uitbetaling van noodsteun mogelijk te maken.

De Griekse regering hoopt het voorstel woensdag te kunnen voorleggen, melden Atheense bronnen aan de krant.

De Europese ministers van Financiën (Eurogroep) zouden daar mogelijk al vrijdag op kunnen reageren.

Griekenland heeft de goedkeuring van de ministers nodig om een volgende betaling uit het bestaande Europese hulpprogramma veilig te stellen. Het gaat daarbij om een bedrag van 7,2 miljard euro.

Haast

Er is haast geboden, omdat het land al snel niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. De staatskas is bijna leeg. Maar Europa wil pas geld overmaken als duidelijk is dat hervormingen daadwerkelijk worden doorgevoerd.

​Zaterdag meldde de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) op basis van anonieme bronnen dat Griekenland uiterlijk 8 april geld vanuit Brussel overgemaakt moet krijgen om een bankroet te voorkomen. De datum is gebaseerd op berekeningen van de Europese Commissie.

Uit die raming zou blijken dat het land eind deze maand zijn ambtenaren nog kan betalen. Dat komt doordat de overheid een beroep doet op geld van staatsbedrijven en pensioenfondsen. Ook worden de kassen voor sociale voorzieningen aangesproken.

Maar na 9 april wordt de situatie precair, omdat het land dan 467 miljoen euro moet terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds. Ook lopen voor 2,4 miljard euro aan kortlopende leningen dan af.

De centrale bank van Griekenland probeert inmiddels via de eigen website donaties binnen te halen. De instelling vraagt om "vrijwillige donaties die alleen gebruikt worden voor het terugbetalen van de Griekse overheidsschuld".

Spoedoverleg

Afgelopen donderdag was er nog spoedoverleg in de marge van een Europese top in Brussel. Een aantal Europese leiders sprak ruim vier uur met de Griekse premier Tsipras. Hij wilde het gesprek liever niet met alle 27 andere lidstaten voeren, omdat het gesprek dan mogelijk te fel zou worden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde het een goed gesprek. ''De Grieken hebben zich verplicht zeer snel, binnen enkele dagen met specifieke voorstellen voor hervormingen komen'', reageerde ze. 

Europees president Donald Tusk, voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude-Juncker en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem toonden zich eveneens optimistisch. 

''In de geest van wederzijds vertrouwen zijn we allemaal van plan het werk te versnellen en het zo snel mogelijk af te ronden'', stelden zij in een verklaring.

En ook Tsipras zei na afloop ''optimistischer'' te zijn. ''Alle partijen doen hun best de Griekse economische problemen zo snel mogelijk te overwinnen.'' 

Akkoord

Na de spoedvergadering is het akkoord van 20 februari herbevestigd. Op die dag kwam Griekenland met de eurolanden overeen het huidige steunprogramma te verlengen tot eind juni.

Om voor uitbetaling in aanmerking te komen, moest Griekenland een lijst met hervormingen indienen en laten bekijken door de voormalige trojka van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie.

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland