De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel wil koste wat het kost voorkomen dat het TTIP-vrijhandelsverdrag met de VS de sociale standaarden in gevaar brengen en zal desnoods de onderhandelingen blokkeren.

Dat zegt Gabriel zaterdag in de Süddeutsche Zeitung. De minister is tevens partijleider van de sociaaldemocratische partij SPD. 

De Europese Unie onderhandelt momenteel met de Verenigde Staten (VS) over een omvangrijk vrijhandelsverdrag, het zogenoemde Transatlantic Trade and Investment Partnerschip, of TTIP. 

Het is de bedoeling dat bestaande handelsbelemmeringen (gedeeltelijk) worden weggenomen en import- en exporttarieven worden verlaagd of verdwijnen.

"We zullen niet accepteren dat er verder wordt geliberaliseerd of geprivatiseerd", zegt Gabriel. Aan de sociale standaarden, milieuwetgeving en consumentenbeschermingsregels mag niet worden getornd, aldus de sociaaldemocraat.

Rechter

Gabriel spreekt zich met name fel uit tegen de investeringsclausule (Investor-State Dispute Settlement, of ISDS in jargon). Daardoor kunnen bedrijven buiten de nationale rechtbanken om een land voor de rechter slepen. De Duitser noemt dit de 'privatisering' van geschillenbeslechting, en zegt er zeker van te zijn dat dat voorstel er niet doorkomt. 

In januari uitten ruim 150.000 burgers en organisaties al hun onvrede over die clausule. De tegenstanders zijn bang dat door de investeringsverdragen een claimcultuur kan ontstaan en dat zo politieke besluiten die op democratische wijze zijn genomen onder druk komen te staan.

Dit moet u weten over het vrijhandelsverdrag EU-VS