Kredietbeoordelaar Fitch heeft de AAA-status van Finland behouden. Wel werden de vooruitzichten voor het land negatief bijgesteld. 

Dat meldt The Wall Street Journal.

De negatieve beoordeling is het gevolg van de economie van het land die in zwaar weer verkeert. Finland heeft last van een inkrimping van belangrijke industriële sectoren zoals papier en elektronica. Daarnaast kent het land een vergrijzende bevolking. 

Ook de export van het land staat onder druk. Rusland is de derde handselspartner van het land, maar heeft zelf ook te maken met een moeilijke economische situatie. 

De negatieve vooruitzichten voor Finland kunnen mogelijk duiden op een naderende afwaardering van de kredietstatus. S&P verlaagde de kredietstatus van Finland eerder al van AAA, naar AA+. 

Stabiliteit

Fitch zegt dat Finland de AAA-status behoudt vanwege de stabiele politieke en sociale situatie in het land. Ook stelt de kredietbeoordelaar dat het land veel doet om de financiën op orde te houden. 

Finland heeft moeite met het realiseren van economisch herstel na het uitbreken van de crisis in 2008. Ook voor 2015 wordt er een beperkte economische groei verwacht voor het Scandinavische land.