De Europese Unie heeft 2 miljard euro uit ongebruikte Europese ontwikkelingsfondsen beschikbaar gemaakt voor Griekenland.

Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie gezegd, meldt het Franse persbureau AFP.

"Het bedrag is bedoeld om initiatieven te steunen die groei en sociale samenhang in Griekenland vergroten", zei Juncker op een persconferentie aan het einde van de tweedaagse EU-top in Brussel. Daarbij moet volgens Juncker in het bijzonder gekeken worden naar de jeugdwerkloosheid in het land.

Bij de Europese top was extra aandacht voor de economische situatie in het noodlijdende Griekenland. Een spoedoverleg over de situatie lijkt vruchtbaar te zijn geweest. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak over een goed gesprek. "De Grieken hebben zich verplicht zeer snel, binnen enkele dagen, met specifieke voorstellen voor hervormingen te komen."

Penibel

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, noemt de situatie van Griekenland ook na het gesprek "penibel".

Hij benadrukt dat het land nog wel aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. "Griekenland heeft voor vandaag een betaling aan het Internationaal Monetair Fonds staan. Zolang een land zijn verplichtingen nakomt, gaat het goed", zei Dijsselbloem vrijdag na afloop van de ministerraad.

Afronden

Dijsselbloem gaf als Eurogroep-voorzitter samen met Europees president Donald Tusk en Commissie-voorzitter Juncker een verklaring af. "In de geest van wederzijds vertrouwen zijn we allemaal van plan het werk te versnellen en het zo snel mogelijk af te ronden", luidde de tekst.

De Europese regeringsleiders bevestigden het akkoord dat werd gesloten op 20 februari. Toen kwam Griekenland met de eurolanden overeen om het steunprogramma dat eind februari afliep te verlengen tot en met juni. 

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland