De politiek en de vakbonden hebben met ontsteltenis gereageerd op de loonsverhogingen die de top ABN Amro en ING zichzelf hebben toegekend.  

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil kijken of de bonuswetgeving kan worden aangescherpt om "deze zelfverrijking een halt toe te roepen".

Vrijdag maakte ABN Amro bekend dat de topbestuurders, behalve bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, in 2014 een ton aan salaris extra hebben gekregen. Een dag eerder meldde ING en verzekeraar NN dat het salaris van de bestuursleden wordt verhoogd.

De PvdA noemt de bonussen bij ING en ABN Amro moreel en maatschappelijk verwerpelijk. "Aan de top is het pakken wat je pakken kan, terwijl vele gewone bankmedewerkers worden ontslagen en ondernemers geen kredieten kunnen krijgen", zegt Kamerlid Henk Nijboer in een reactie. Volgens de PvdA'er tonen bankiers hiermee aan dat ze niets geleerd hebben van de crisis.

Niet enthousiast

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, laat weten juridisch en politiek niets aan de loonsverhoging te kunnen doen. "Dit volgt uit een wet van 2012, dat besluit is toen goed bevonden door de toenmalig minister van Financiën (Jan Kees de Jager, red.) en door de Tweede Kamer."

Het feit dat het ABN Amro-personeel op de nullijn zit en de top er nu geld bijkrijgt, staat Dijsselbloem "niet met enthousiasme te verdedigen."  

Video: Reactie Dijsselbloem

Merkwaardig

Vicepremier Lodewijk Asscher sprak even later van een merkwaardig signaal, zeker gezien het feit dat veel werknemers in de financiële sector hun baan niet zeker zijn en al jaren geen salarisverhoging hebben gekregen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is het ook niet eens met de verhoging, ''Terwijl veel mkb'ers vastzitten aan wurgcontracten voor derivaten, terwijl er fraude is in de vestiging in Dubai en terwijl de gewone medewerker van ABN Amro op de nullijn zit, vindt er een riante loonsverhoging plaats voor de top. De bankiers van een staatsbank, die gered is door de overheid, hebben hiermee een uitstekende kans laten lopen om te laten zien dat zij de nieuwe uitdagingen van bankieren begrepen hebben. Je verschuilen achter de wettelijke mogelijkheid is een smoesje: je hoeft niet alles te doen wat binnen de wettelijke mogelijkheden toegestaan is.''

SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt de salarisverhoging van beide banken "schaamteloos" nadat de banken met belastinggeld zijn gered. Dat laat Merkies aan NU.nl weten.

"Bovendien behouden ze (de banken, red.) er kennelijk andere maatstaven op na voor het bestuur, dan voor het personeel van de banken", aldus Merkies. 

Hij doelt daarbij niet alleen op het bevriezen van de lonen van het personeel, maar ook op de aangekondigde ontslagen die ING en ABN Amro aankondigde. De SP'er gaat minister Dijsselbloem hier vragen over stellen. 

'Sprinkhanengedrag'

Vakbond De Unie spreekt in een reactie over "waanzinnig sprinkhanengedrag". "Topbankiers bezorgden ons eerst een systeemcrisis die alleen al bij staatsbank ABN Amro 28 miljard aan gemeenschapsgeld heeft gekost", aldus Reinier Castelein, voorzitter van de vakbond. 

Volgens De Unie lopen andere bankmedewerkers juist tegen meer baanonzekerheid aan door het nieuwe ontslagrecht dat dit jaar ingaat.

"Terwijl voor gewone werknemers geldt, dat ze getrakteerd worden op een afgeknepen nieuwe ontslagvergoeding medio dit jaar, gaat het graaien aan de top schaamteloos door", zegt Castelein. "De top heeft geen enkele empathie met de gevolgen die ze veroorzaakt hebben met de bankencrisis sinds 2008."

Positief

FNV Finance- bestuurder Carla Kiburg noemt de salarisverhoging zuur, maar ziet er tegelijkertijd iets positiefs in. 

"Dit najaar starten we de onderhandelingen over de nieuwe cao. Dan kunnen we, na jaren van stilstand en achteruitgang, nu weer flink in de aanval voor een goede loonsverhoging. Een verademing voor onze leden bij de bank die de afgelopen jaren in koopkracht hebben ingeboet", aldus Kiburg.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De Nederlandse vereniging van banken (NVB) stelt dat Nederlandse banken  rekening houden bij hun beloningsbeleid met het publieke debat en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.  

''Beloningsbeleid is binnen de kaders van de wet een verantwoordelijkheid van de individuele banken'', aldus de brancheorganisatie. Daarbij is in de gedragscode voor banken vastgelegd dat het totale inkomen van een bankbestuurder lager is dan het midden (de mediaan) in een groep vergelijkbare functies binnen en buiten de financiële sector. Een woordvoerder van de NVB gaf aan dat de banken zich aan die code en aan de wet houden.