Zes van de zeven topbestuurders bij ABN Amro hebben een ton extra salaris gekregen in 2014. Alleen voorzitter Gerrit Zalm heeft geen loonsverhoging gekregen.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de bank dat vrijdag is gepubliceerd. 

Het gaat om een bedrag waar de bestuurders al sinds 2012 recht op hebben, maar waar ze in de afgelopen jaren altijd van hebben afgezien. De extra beloning geldt als compensatie voor het bonusverbod, dat in 2012 is ingesteld voor staatsgesteunde banken, zoals ABN Amro en SNS Bank nu en tot voor kort ING.

Zalm heeft nog steeds het hoogste salaris binnen het bestuur. De bestuursvoorzitter krijgt een salaris van 759.000 euro en voor zijn pensioen wordt 303.000 euro opzij gezet, waardoor het totaal op 1,062 miljoen euro komt. 

De andere bestuursleden krijgen normaliter een vast salaris van 608.000 euro dat deze keer met 100.000 euro wordt verhoogd, een toename van bijna 17 procent. 

ING

Donderdag maakte ING bekend dat het salaris van de top fors zal stijgen in 2015. Topman Ralph Hamers krijgt met een vast salaris van 1,63 miljoen euro 28 procent meer. De vaste beloning voor zijn medebestuurders steeg van 772.000 euro naar 1,18 miljoen euro. 

Ook Lard Friese, topman bij verzekeraar NN, krijgt een loonsverhoging van 39 procent naar een bedrag van 1,18 miljoen euro. Zijn collega gaat 46 procent meer verdienen.

Politiek en vakbonden hebben met ontsteltenis gereageerd op de loonsverhoging bij beide banken.

Verlaging

Volgens ABN Amro-bestuurder Gerrit Zalm is er eigenlijk sprake van een salarisverlaging. De bestuurders zijn aangenomen, in overeenstemming met voormalig minister van Financiën Wouter Bos, met een vast salaris plus een bonus van 50 procent als de doelstellingen worden gehaald, zegt Zalm tegenover RTL Z

Zalm: "Toen kwam er een wet die variabele beloningen helemaal verbood en het vaste salaris met maximaal 20 procent mag verhogen. Wij hebben de lonen met 16,7 procent verhoogd. Per saldo zijn ze er dus op achteruit gegaan als je kijkt naar het arbeidscontract."