Het extra beraad over Griekenland in de marge van de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden zal geen eindbesluiten opleveren. 

De voorzitter van de top, Donald Tusk, temperde donderdag de verwachtingen en wees erop dat er formele procedures zijn.

Tusk stemde in met de vraag van de Griekse premier Alexis Tsipras om te praten met enkele hoofdrolspelers om Athene de kans te bieden in een minder formele setting te praten. Hij zei dat een discussie met alle 28 landen mogelijk te fel zou kunnen worden.

Hij herhaalde dat "niemand" wil dat Griekenland de eurozone verlaat. ''Dit is niet de laatste kans voor Griekenland'', zei Tusk stellig.

Naast Tusk en Tsipras schuiven de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en de presidenten van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi en van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem aan.

Rutte

Premier Rutte vindt dat de Grieken vertragend werken bij de oplossing van de Griekse schuldencrisis. Dat zegt hij tijdens de bijeenkomst in Brussel. Rutte zit zelf niet bij het extra overleg, maar vindt het "niet zo'n punt".

''Al dat overleg en al die extra vergaderingen vertragen het kernproces en dat is het plan uitvoeren'', zei Rutte. Hij wees op de afspraken die Griekenland en Europa maakten op 20 februari. Toen werd er ingestemd met een verlenging van het steunprogramma. "De speelbal ligt op de Griekse helft", benadrukte Rutte.

Griekenland moet zijn hervormingsplannen zwart op wit zetten en door zijn geldschieters laten goedgekeuren. Dan pas rolt er geld. Maar na 20 februari lijkt er weinig te zijn gebeurd.

Geklaagd

Meerdere landen hebben geklaagd bij de voorzitter van de Europese top, Donald Tusk, over het extra crisisberaad over Griekenland in de marge van de top in Brussel.

Ze zijn ontevreden over de spoedvergadering donderdagavond omdat deze maar voor een paar betrokkenen is belegd. Bovendien hameren ze erop dat besluiten over Griekse steun thuishoren in de Eurogroep (het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden).

Voorafgaand aan de top hebben de Benelux-landen gesproken met Tusk, stellen bronnen. Daarin hebben met name de Belgen aangegeven ontevreden te zijn over het ingelaste beraad.

Nederland heeft naar verluidt benadrukt dat de boodschap aan de Grieken moet zijn dat zij hun afspraken nakomen. Premier Mark Rutte had kort voor de top in Brussel gezegd het ''niet zo'n punt'' te vinden dat hij er niet bij was.

Vanwege de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van het land, brengen Grieken opnieuw grote bedragen aan spaargeld naar het buitenland. Volgens de Britse krant Financial Times  bereikte de uitstroom woensdag het hoogste peil sinds vorige maand.

'Grieks spaargeld stroomt weer weg'Dossier Griekenland