Griekenland heeft zijn geldschieters de deur gewezen. 

Dat melden Duitse media donderdag, de dag dat in Brussel een Europese top begint die wordt overschaduwd door de economische problemen van Griekenland.

Volgens bronnen van onder meer de Duitse krant Handelsblatt toont de links-radicale Griekse regering van premier Alexis Tsipras geen enkele bereidheid mee te werken met de geldschieters. Dat hebben vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze week in Athene vastgesteld.

Handelsblatt spreekt van een nieuw dieptepunt in de relatie. Volgens Der Spiegel heeft Athene zijn de geldschieters ''eruit gegooid''.

Kleine kans

De kans dat het land voor eind april aan de verplichtingen voldoet om nog krediet te krijgen uit het lopende hulpprogramma is erg klein, volgens diplomaten in Brussel. En de Griekse staatskas is bijna leeg.

Vicepremier Yannis Dragasakis zei woensdagavond dat het land liquiditeitsproblemen heeft. ''We lopen gevaar dat het geld opraakt, het wordt een groot probleem als er geen garantie is dat de instellingen hun rol spelen.'' Hij bedoelt de kredietverschaffers EU, ECB en IMF.

Geen snelle oplossing

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag voor haar vertrek naar Brussel beklemtoond dat ze op de Europese top geen snelle oplossing voor de Griekse crisis verwacht en ook niet op maandag, wanneer ze Tsipras voor het eerst in Berlijn ontvangt.

Merkel wijst er donderdag ook op dat Athene met zijn geldschieters aan tafel moet en niet moet proberen in achterkamertjes alternatieven te zoeken. Op verzoek van Tsipras is er donderdagavond in Brussel apart overleg gepland voor een klein groepje hoofdrolspelers.

Politieke kringen in Athene bevestigen de mediaberichten dat het weer helemaal mis is tussen Griekenland en wat 'de trojka' (EU, ECB en IMF) werd genoemd. De naam trojka is geschrapt, omdat de Grieken er zo'n hekel aan hadden gekregen, maar met de drie instellingen moet Athene nog steeds overleggen.

Dat gebeurt niet, meldden deze week hoge ambtenaren van de eurogroep. Woensdagavond stemde het parlement in Athene in met een wet voor omvangrijke steun aan armen.

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland